NZD/USD încotro?
01/02/2018
Greu la deal cu „taurii” mici
05/02/2018

Aussie, carry trade și cifrele rotunde

Dolarul australian este, după cum știm, o monedă de risc. Adică se apreciază odată cu mărfurile și acțiunile, când în piață există un sentiment de ”risk-on”, și se depreciază atunci când riscurile cresc, lucrurile se înrăutățesc și sentimentul devine negativ, adică ”risk-off”. (despre toate acestea în detaliu în acest articol ”Risk-off / Risk-on”). Australia exportă mărfuri, în cea mai mare parte metale, cum ar fi fier, cuprul, aur. Deseori găsim o corelație între prețul minereului de fier și dolarul australian. Boom-ul de mărfuri a ținut Australia în afara recesiunii de aproape 25 de ani. Țara se bucură de explozia sectorului minier legat de creșterea economiei chineze, chiar dacă acest boom și-a atins probabil vârful în ceea ce privește creșterea. Datele economice ce vin dinspre China au o pondere din ce în ce mai mare, mai ales că influențează prețurile la fier. Ratele de dobândă s-au diminuat în Australia în ultimii ani, după un ciclu de creștere post-criză timpuriu. Cu toate acestea, se pare că Philip Lowe, guvernatorul RBA, nu dorește să le reducă mai mult. Din punct de vedere tehnic comportamentul AUD/USD este de obicei prietenos, în sensul că respectă nivelurile de suport și rezistență, liniile de trend, etc (cel puțin în ceea ce am postat eu de-a lungul timpului așa s-a întâmplat). Astfel, perechea a devenit mai populară și mai tranzacționabilă în ultimii ani, chiar și după criza financiară care a determinat sfârșitul celebrului “carry trade”. În câteva cuvinte, această strategie de tranzacționare însemna împrumutul unei monede cu o rată scăzută a dobânzii și utilizarea fondurilor pentru cumpărarea unei monede diferite, cu o rată a dobânzii mai mare. Obiectivul traderilor în această strategie era de a câștiga nu numai din diferența dintre ratele dobânzii celor două valute, ci și din aprecierea monedei pe care au achiziționat-o. În trecut, AUD/USD a fost una dintre principalele perechi valutare folosite în strategia carry trade. În anul 2003, de exemplu, perechea a oferit o rată de profit pozitivă de 2,5%. Deși acest lucru poate părea mic, cu utilizarea unui leverage de 10:1, randamentul devenea 25%. Totodată, în aceeași perioadă, AUD s-a apreciat față de USD de de la 0,56 până la aproape 0,80 (la începutul lui 2004), ceea ce a reprezentat o apreciere de peste 40% pe AUD/USD. Deci, iată, un dublu câștig obținut cu strategia menționată. Și dacă tot am amintit aceste cifre, vrând nevrând putem face observația că prețul se află zilele acestea la același nivel ca acum 14 ani, adică 0,80 (însă evoluția din acești ani a dus cotația atât prin minimul post-criză de la 0,60 cât și prin maximele din 2011 de la 1,10).

Revenind în actualitate, în primul rând să răspundem afirmativ la întrebarea lansată în titlul postării precedente, și anume ”Va schimba AUD/USD prefixul?”, când, anticipând pe undeva continuarea aprecierii, spuneam că ”prin străpungerea rezistenței, care a venit după trecere cotației peste medie mobilă SMA200 de pe H4, obstacolele din calea cumpărătorilor practic s-au evaporat, iar țintele taurilor rămân pe mai departe cele enumerate data trecută. Probabil că dacă prețul va trece peste cifra rotundă de 0,8, vizate pe mai departe vor fi zonele maximelor din iulie (0,8065) și septembrie 2017 (0,8100/25), căci până acolo pare cale liberă, cu o mențiune a nivelului meu de la 0,8032, un posibil test pentru această creștere”. După cum se poate observa prețul s-a oprit exact în zona 0,8100/25 menționată (rotund 0,81), iar toate încercările ulterioare de străpungere a acesteia au fost sortite până acum eșecului. Fapt ce a determinat până la urmă ieșirea din canalul perfect în care a evoluat prețul timp de aproape două luni și de asemnea trecerea sub media mobilă SMA100 de pe H1, o veritabilă linie de suport practic.

Exact ca și pe graficul perechii surori (mă refer aici la NZD/USD, despre care am vorbit ieri), această consolidare laterală oferă speranțe și argumente pentru viitor în ambele direcții. Cumpărătorii mizează pe zona de suport din jurul psihologicului (unde se află și fibo 23,6 al trendului actual început în decembrie), la care se adaugă și o linie (roșie) ce unește minimele ultimilor două săptămâni. O reluare a creșterii va viza în prima fază zona de maxime, iar o victorie în viitoarele bătălii de acolo deschizând calea către 0,8296 (rotund 0,83), cu un obstacol intermediar la 0,8208 (0,82). Vânzătorii, pe de altă parte, speră că actuala corecție va continua, aducând ca argumente cele menționate mai sus (referitor la străpungerea trendului și mediei mobile), iar trecerea sub suport va declanșa și ordine de SELL mai conservatoare, care să ducă prețul către 0,7882 (rotund 0,79), prin apropierea căruia se află atât fibo 38,2 al creșterii amintite (0,7893), cât și media mobilă SMA200 de pe H4 (sub toate acestea se află o puternică zonă de suport, cea de la 0,7880/90). Dacă aceasta va ceda și scăderea va deveni pe viitor practic un trend, următorul target poate fi zona dintre 0,7789 și 0,7818 (fibo 50,0), adică rotund 0,78. În concluzie, așa după cum s-a întâmplat de multe ori în trecut, evoluția AUD/USD, aflat acum la 0,80, poate fi încadrată și astfel tranzacționată grosso moddo cu ajutorul cifrelor rotunde, ținte pentru apreciere fiind 0,81, 0,82 și 0,83, respectiv 0,79 și 0,78 pentru scădere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *