Deocamdată a trecut
11/12/2018
DowJones, + sau – în 2018?
13/12/2018

Bitcoin, călătorie în timp

Pe 31 octombrie s-au împlinit 10 ani de la lansarea Bitcoin și a tehnologiei blockchain aflate la baza celei mai populare criptomonede. Practic istoria Bitcoin și a sistemului descentralizat de plată electronică asociat a început cu un email trimis de Satoshi Nakamoto, pseudonim care ascunde numele creatorului (creatorilor) sistemului, iar printre principalele atu-uri evidențiate se numărau evitarea dublei cheltuieli în cazul tranzacțiilor, printr-o rețea peer-to-peer, absența monetăriei sau a altor emitenți centrali și păstrarea anonimității participanților, un factor care s-a dovedit până la urmă decisiv în popularizarea sistemului.
De la lansarea Cărții Albe și până la crearea primului lanț de blocuri (blockchain – registru public distribuit al tranzacțiilor), prin care au fost minate primele 50 de monede, au trecut câteva luni, iar prima tranzacție oficială a avut loc abia în mai 2010 când Laszlo Hanyecz, un programator din Jacksonville, a cumpărat două pizze cu 10.000 Bitcoin (25$ la valoarea de atunci). “Intermediarul” tranzacției a fost un adolescent, pe nume Jeremy Sturdivant, care a comandat pizzele și le-a trimis apoi lui Hanyecz, tranzacția fiind sărbătorită în fiecare an de fanii criptomonedelor sub numele de Bitcoin Pizza Day.
Între timp, Bitcoin a fost acceptat la plată de companii în întreaga lume, iar ecosistemul criptomonedelor numără în prezent peste 2.000 de monede active, Bitcoin contribuind cu peste jumătate la valoarea totală de piață a criptomonedelor aflate în circulație (totul despre monede, evoluție, prețuri, grafice, capitalizare, etc, găsiți live aici https://gazduiredesite.ro/feelthemarkets/markets/cryptocurrencies/).

Dacă evoluția cotației Bitcoin a fost una liniară până anul trecut, de remarcat fiind doar două creșteri pe parcursul anului 2013 (în martie de la 3 la 250$ și în noiembrie de la 100 la 1000$), prețul a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în 2017, când s-a tranzacționat la valori record. După două aprecieri între martie-iunie (1000-3000$), respectiv iulie-august (2000-5000$), a urmat o bulă speculativă între septembrie-decembrie care a dus cotația de la 3000 la 19000$. A fost o perioadă generală de isterie în mass-media, amplificată printre altele și de faptul că grupul CME (Chicago Mercantile Exchange & Chicago Board of Trade), care este compania financiară americană la care se tranzacționează cele mai multe contracte futures și opțiuni din lume, a adăugat futures pe Bitcoin. Eu am avertizat în analizele din acea perioadă că atâta timp cât sunt creșteri extrem de puternice este normal ca să ne întrebăm dacă nu cumva asistăm la o bulă, cum s-a întâmplat de obicei cu diferite active al căror preț s-a prăbușit ulterior generând reacții în lanț și dând naștere unor crize financiare/economice”, dar și că “cei care doresc să cumpere, auzind vorbindu-se de creșterile monedei digitale, să nu pățească precum rachetele nord-coreene (lansate în acea perioadă), iar explozia să-i lase cu ochii în soare”.

Până la urmă așa s-a și întâmplat ulterior, bula s-a spart și prețul s-a prăbușit, în trepte e adevărat, revenind iată, după fix un an de zile, la valoarea de 3000$. În tot acest timp piața criptomonedelor a intrat, ușor ușor, într-un con de umbră, fiind complet ignorată de către autorități, pe undeva firesc atâta timp cât s-a pus problema să devină o alternativă la sistemul monetar actual. Acestea nu au interzis fenomenul dar nici nu s-au grăbit să-l reglementeze în totalitate, deși reguli din ce in cemai stricte au fost impuse în intreaga lume. Pe de altă parte SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) a tot amânat, sau în alte cazuri a anulat crearea de ETF-uri (Exchange-Traded Funds) având ca suport criptomonedele, sau chiar a anunțat primele sale sancțiuni civile împotriva fondatorilor de monede digitale, ca parte a unei ample acțiuni juridice și de reglementare privind fraudele și abuzurile din industrie, autoritățile americane (Departamentul de Justiție) investigând totodată daca ”raliul” înregistrat de Bitcoin în ultimele luni din 2017 a fost rezultatul unei manipulări a pieței. Însă în măsura în care lucrurile nu par deloc transparente, riscurile se arată ca fiind foarte mari, iar volatilitatea ridicată și lipsa unui cadru de reglementare au atras nenumărate critici în ultimii ani din partea unor economiști și bancheri renumiți, mai ales că a crescut și numarul de infractiuni legate de criptomonede. Totodată, pe fondul devalorizării continue, minerii individuali dar și unele companii chiar au sistat mineritul de Bitcoin, acesta nemaifiind profitabil. Mai este incertitudinea și divizarea dintre liderii și dezvoltatorii criptomonedelor, unul dintre exemple fiind rețeaua Bitcoin Cash, împărțită în fracțiuni după ce grupurile rivale de dezvoltare software nu au reușit să ajungă la un acord privind modul de îmbunătățire a programului altcoin. Experții în consultață spun, pe baza studiilor făcute, că în prima jumătate a acestui an, 86% din principalele oferte inițiale de monede (ICO-uri) care au fost cotate în 2017 se află sub prețul lor inițial, iar un portofoliu al acestor ICO-uri a scăzut cu 66% de la apogeul pieței (la începutul anului). Totuși ICO-urile au susținut că au strâns mai mult de 15 miliarde $ în 2018, în comparație cu 4,1 miliarde $în 2017. În concluzie tehnologia din spatele Bitcoin nu a fost intotdeauna un mijloc eficient de procesare a platilor,căci poate fi lentă iar uneori impune taxe mai mari decât tranzacțiile, și până când această tehnologie blockchain își va demonstra potențialul uriaș, cei care susțin cu tărie că va începe cu adevărat o nouă eră în economie, dominată de criptomonede, vor avea de așteptat.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!

În ceea ce privește evoluția cotației Bitcoin, s-a confirmat unul dintre scenariile pe care le-am tot amintit aici încă de astă vară, când afirmam că ”în varianta trecerii sub suportul de la 5700-6300, sunt toate șansele ca prețul să revină la cifrele din toamna anului trecut, adică să ajungem la zonele aflate la 4500/5000 și apoi 3000/500”. Dealtfel spuneam în analiza de acum trei săptămâni că este ”probabil ca, în varianta în care suportul actual nu va rezista, să ajungem la celălalt target menționat, adică 3000/500…Iar raportul risc-recompensă, mai ales pe termen lung, pare în acest moment favorabil ordinelor de BUY (mai ales comparând cu aberația de acum fix un an, când unii o făceau pe undeva între 9K-19K), însă trebuie avut în vedere și faptul că nu prea este bine să încerci să prinzi un cuțit aflat în cădere (adică în traducere pentru cei neinițiați este mai bine de așteptat întâi ca prețul să formeze/confirme un suport/bottom înainte de a iniția ordine de cumpărare)”. Ce ar putea urma după această revenire la prețurile din vara anului trecut, precum o călătorie în timp? Dacă suportul actual nu rezistă (deși pare unul solid din moment ce pe aici trece media mobilă SMA200 de pe weekly, sub care cotația nu s-a aflat niciodată) ne vom îndrepta probabil către zona de la 1000/800, cu atenție la nivelul 2450, orice alt scenariu fiind favorabil pentru cumpărători, chiar și o consolidare în această zonă. Căci despre o schimbare a pattern-ului actual nu poate fi vorba decât în cazul unei treceri peste rezistența extrem de puternică din jurul psihologicului 6000, prin zonă (5700-6300) aflându-se atât linia descendentă care unește maximele începând cu 04.05, cât și mediile mobile EMA100 respectiv SMA200 de pe D1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *