Crude, Brent & Gas
21/09/2017
Nervozitatea persistă pe NZD/USD
25/09/2017

Despre aur, argint, platină și paladiu

Aurul (Au), în cea mai pură formă, este un metal strălucitor, ușor roșiatic, dens, moale, maleabil și ductil, fiind rezistent la majoritatea acizilor. Ca metal prețios, aurul a fost folosit pentru monedă, bijuterii și alte arte pe tot parcursul istoriei. În trecut, un standard de aur a fost adesea implementat ca politică monetară, însă în 1930 a fost scoasă din circulație moneda de aur, iar standardul mondial de aur a fost abandonat pentru un sistem monetar reglementat după 1976. Consumul mondial de aur produs este de aproximativ 50% în bijuterii, 40% în investiții și 10% în industrie. Începând cu 2014, cel mai mare producător mondial este de departe China, cu 450 de tone. Uncia de aur valorează în prezent aproximativ 1300$ și, aruncând o privire către grafic, observăm că prețul se află de la începutul anului într-un trend ascendent, ce a atins pe 08.09 un maxim de 1357$. Acum ne aflăm pe o corecție, la suportul de la 1297, care reprezintă fibo 23,6 din creșterea decembrie 2015 – iulie 2016. În caz că zona rezistă, creșterea se va relua către maximul amintit, mai repede sau după o eventuală consolidare laterală. Dacă însă nivelul va fi străpuns, țintele următoare vor fi 1286 și 1273 în drumul către zona de dublu suport de la 1250 (fibo 38,2 al aceleiași mișcări și linia de trend a canalului ascendent amintit).


Argintul (Ag) este un metal moale, alb, lucios, prezentând cea mai mare conductivitate electrică și termică. Argintul a fost mult timp apreciat ca un metal prețios, fiind folosit în cursul istoriei la baterea monedelor și pentru crearea de bijuterii. Este utilizat atât ca mijloc de investiții (monede și lingouri), cât și în numeroase aplicații, cum ar fi panouri solare, filtrare a apei, bijuterii, ornamente, tacamuri și ustensile de mare valoare (de aici termenul de argintărie), industrial în contacte electrice și conductori, etc. Prețul actual este de 17$/uncie, iar graficul daily ne prezintă un trend ușor descendent, impulsul actual pornit din zona de dublă rezistență de la 18,21 ducând prețul la suportul 16,93, fibo 38,2 al scăderii anuale iulie 2016 – iulie 2017. Continuarea acestei unde de scădere și trecerea sub 16,69 ar deschide calea către zona de la 15,95-16,18. În caz contrar, putem asista, eventual după o consolidare în această zonă, la o nouă creșterea care să vizeze 17,72, adică fibo 50,0 din mișcarea anuală amintită.


Platina (Pt) este un metal de tranziție dens, dur, maleabil, ductil și prețios, de culoare gri-alb. Numele derivă din termenul spaniol ”platina”, adică ”micul argint”. Este unul dintre cele mai rare elemente ale crustei Pământului, găsindu-se mai ales în Africa de Sud (80% din producția mondială). Din acest motiv sunt produse doar câteva sute de tone anual, și având în vedere utilizările sale importante, este un metal prețios extrem de valoros. Platina este unul dintre cele mai puțin reactive metale. Are o rezistență remarcabilă la coroziune, chiar și la temperaturi ridicate și, prin urmare, este considerat un metal nobil, fiind utilizat în convertoare catalitice, echipamente de laborator, contacte electrice și electrozi, termometre cu rezistență la platină, echipamente pentru stomatologie și bijuterii. 942$/uncie este cotația actuală pentru platină și, privind către graficul H4, putem observa că după un trend crescător destul de frumos și bine conturat, susținut și de media mobilă SMA 100 de pe H4, începând din 08.09 ne aflăm pe o scădere puternică, practic fără corecții. Această mișcare a dus prețul de la maximul de 1022$ până la un minim de 931$. Dacă acest trend puternic se va păstra, nu este exclus să ajungem până la valorile din iulie, și anume 921 (fibo 76,4 al creșterii amintite) sau chiar 890. Doar în eventualitatea trecerii peste zona de rezistență de la 950-956 (fibo 50,0) putem vorbi de ieșirea din acest trend, cu șanse de a reveni la cotațiile de 972 (fibo 38,2) sau chiar mai sus, deși acolo este o rezistență destul de puternică.


Paladiul (Pd), alături de platină, rodiu, ruteniu, iridiu și osmiu formează un grup de elemente denumite metale din grupul de platină (PGM). Acestea au proprietăți chimice similare, dar paladiul are cel mai scăzut punct de topire și este cel mai puțin dens din ele. Paladiul se utilizează foarte mult în convertoarele catalitice, care convertesc până la 90% din gazele nocive (azot, dioxid de carbon, gaze de eșapament, hidrocarburi, monoxid de carbon și dioxid de azot), fiind folosit, totodată, în electronică, stomatologie, medicină, purificare de hidrogen, aplicații chimice, tratarea apelor subterane și bijuterii. Depunerile de minereu de paladiu și alte PGM-uri sunt rare, cele mai extinse rezerve fiind descoperite în Africa de Sud, Statele Unite, Canada și Rusia. O uncie valorează acum 915$, după cum se poate observa pe grafic. După un trend ascendent încheiat în 04.09 la valoarea extrem de rotundă de 1000$, prețul a coborât în continuu, mișcarea din ultimele zile păstrându-se într-un canal bine definit. Ne află acum pe o corecție, chiar sub rezistența de la 918 (fibo 50,0 al creșterii iulie – septembrie de anul acesta). Dacă evoluția va urma în continuare traiectoria actuală, targetul următor după trecerea sub minimul de la 898 (fibo 61,8) ar trebui să fie 874 (fibo 76,4). În cazul străpungerii zonei de dublă rezistență de la 923, pe unde trece linia descendentă a canalului, sunt șanse să ajungem măcar până la valoarea de 937$, pe unde trece și media mobilă SMA 100 de pe H4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *