Mission: Impossible
25/04/2018
Va rezista suportul la AUD/USD?
02/05/2018

Dow Jones încotro?

Dow Jones Industrial Average (DJIA) este probabil cel mai cunoscut indice al pieței bursiere, având în componență 30 dintre cele mai reprezentative companii americane. Este cel de-al doilea cel mai vechi index al pieței din SUA, după Dow Jones Transportation Average, fiind creat de editorul Wall Street Journal și co-fondatorul Dow Jones & Company, Charles Dow, și deținut în prezent de S&P Dow Jones Indices. Indicele a fost calculat pentru prima dată la 26 mai 1896, fiind practic o medie ponderată a prețurilor celor 30 de acțiuni semnificative tranzacționate. Însă valoarea sa nu este o medie aritmetică ce reprezintă capitalizarea de piață a societăților componente, ci mai degrabă suma prețului unei acțiuni pentru fiecare companie componentă (corectată cu un factor care se modifică ori de câte ori o parte a stocurilor componente are o splitare sau un dividend, etc). Partea industrială din nume rămâne în mare parte istorică, deoarece multe dintre componentele actuale au mai puțin sau deloc de-a face cu industria tradițională. Compoziția indicelui s-a schimbat de 51 de ori de la începuturile sale, iar dintre cele 12 companii industriale originale numai General Electric a rămas până în prezent parte a indicelui. Nu le voi enumera aici pe cele aflate astăzi în componența Dow, dar voi menționa că cinci dintre primele 10 companii după capitalizare ( Apple, Microsoft, JPMorganChase, Johnson&Johnson și Exxon) se află printre acestea. Totul despre aceste companii (cotația și evoluția zilnică, săptămânală, capitalizarea, numărul de acțiuni, indicatorii PER, EBITDA, etc), dar și despre multe altele (peste 125) dintre cele mai reprezentative de pe bursa americană găsiți live aici https://gazduiredesite.ro/feelthemarkets/markets/stocks/.

Trecând la analiza grafică, nu putem să nu observăm că, după atingerea maximului istoric din ianuarie (în valoare de 26616,71, minimul de 41,20 fiind consemnat în iulie 1932), evoluția a fost una extrem de volatilă comparativ cu cea dinainte, asta și datorită scăderilor mari (eu aș spune așteptate) de după stabilirea succesivă (o lungă perioadă) de maxime istorice. Se vede pe time frame-ul daily că prețul se menține deasupra liniei de suport, cât și peste mediile mobile de 200 (EMA și SMA). Atâta timp cât acestea nu vor fi străpunse (iar cotația să rămână dedesubt, nu ca la începutul lui aprilie), șansele unei scăderi de durată sunt mai mici. De remarcat însă linia descendentă care unește maximele începând cu 31.01, una importantă de vreme ce toate undele de creștere s-au oprit fix în ea. Această linie impinge de fiecare dată prețul către zona de suport 23350/550, una deocamdată beton aș spune, din moment ce este completată de mediile amintite și linia de suport (se formează astfel și un triunghi dreptunghic) și, astfel, a rezistat până acum tuturor tentativelor. În acest context aș spune că imaginea actuală nu este una extrem de confortabilă pentru tauri, căci o străpungere a zonei puternice de suport (ce poate constitui și neckline-ul unei posibile figuri de triplu top, un argument, iată, în plus pentru vânzători) va declanșa probabil ordine de SELL, care împreună cu SL-urile celor ce cumpără aici pot duce rapid cotația în jos, schimbând totodată și patternul actual.

În acest caz, țintele vânzătorilor ar fi zonele de suport 21570-21270 (cu niveluri intermediare până acolo 23121, minimul din 06.02, venit după trei zile de scăderi extrem de puternice, și 22834), respectiv 20430-21000. De partea cealaltă, cumpărătorii speră să mențină prețul deasupra suportului, în range-ul cu limita superioară aflată la 24780/880. Nivelurile mele intermediare în acest flat erau și rămân în continuare 23862 (validat în acestă săptămână), 24146 (în apropierea căruia ne aflăm acum), 24323 și 24538 (confirmate și ele de câteva ori în utima lună). Totuși, pentru liniștea taurilor, ar fi de preferat, așa după cum afirmam anterior, ca evoluția să păstreze cotația peste mediile mobile și mai ales peste linia de suport, ceea ce ar duce ulterior, în această variantă optimistă, la străpungerea zonei de rezistență, fapt ce poate declanșa apoi noi ordine de BUY cu ținta 25300/400 și apoi 25800.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *