To be, or not to be, that is the question
04/04/2018
Vor reuși taurii în demersul lor?
10/04/2018

EUR/GBP la suport

EUR/GBP, perechea valutară ce conține monedele celor mai importante economii din Europa (mă refer evident la Zona Euro și Regatul Unit), rămâne unul dintre principalele cross-uri de pe piața valutară. Instrumentul este semnificativ mai puțin volatil decât multe alte perechi bazate pe moneda unică europeană sau lira sterlină, tocmai având în vedere proximitatea economică și interdependența dintre aceste zone/țări. În general EUR/GBP, numită acum și “perechea valutară Brexit”, are perioade de stabilitate urmate de perioade de volatilitate ridicată, fiind deosebit de sensibilă, cum este și normal, la schimbările de politica monetară ale Băncii Angliei (BOE), respectiv Băncii Central Europene (ECB). Într-una dintre aceste perioade de stabilitate ne aflăm acum, căci, după cum se vede pe graficul daily, perechea evoluează de circa jumătate de an (după ce atinsese în 29.08 2017 un maxim al ultimilor opt ani) într-un range ușor descendent.

Aplicând un Fibonacci retracement pe creșterea de anul trecut, vedem cum evoluția din ultima perioadă păstrează cotația între nivelurile fibo 38,2 (aflat la 0,8925) și 61,8 (aflat la 0,8691). Este de la sine înțeles că strategiile traderilor au vizat intrarea pe poziții de vânzare/cumpărare tocmai la aceste niveluri, care au oferit un raport risc-reward excelent, de (măcar) 1/4. Rămâne de văzut dacă ordinele de SELL/BUY vor avea și pe mai departe același succes ca și până acum, mai ales că ne apropiem de zona de suport și taurii probabil că așteaptă să-și plaseze iarăși ordinele (dacă nu au făcut-o deja). Evident că o ieșire (confirmată) în afara canalului ”va deschide drumul către cotații familiare în prima jumătate a lui 2017, și mă refer aici la 0,86 sau chiar 0,8530”, după cum afirmam în postarea precedentă.

Mai mult ca sigur însă că traderii mai conservatori vor folosi, pentru a intra în poziții, ”miezul” acestui flat, și mă refer aici la zonele 0,8740/60, respectiv 0,8930/50, pe care le-am accentuat pe graficul obișnuit H4. Iar cumpărătorii chiar au nevoie, pentru a menține același pattern de până acum, ca prețul să revină repede (cum a făcut-o de fiecare dată în trecut) peste zona de (acum) rezistență. Doar așa sunt șanse ca targeturile următoare, adică 0,8829 (plasat undeva la jumătatea intervalului), 0,8883 (atenție că pe aici trece acum și linia descendentă care unește maximele din 29.08 și 07.03) și 0,8830/50 să fie atinse. Iar apoi, exact ca in cazul (invers) amintit mai devreme, o trecere confirmată peste acea zonă va mări șansele atingerii psihologicului 0,9, și ulterior al nivelurilor 0,9060 și 0,9150. Însă, până acolo mai este cale lungă, mai ales că prin apropierea nivelului 0,8883 și a liniei descendente de care am vorbit trece acum și media mobilă SMA200 de pe daily, un indicator destul de important, după cum se vede în ultimul grafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *