Briefing 21.02.2019
21/02/2019
Briefing 22.02.2019
22/02/2019

Gold Rush (2)

Trendul puternic crescător al cotației aurului a continuat în ultimul timp, deloc surprinzător aș spune. De ce? Pentru că majoritatea semnalelor grafice duceau la acestă concluzie, mișcarea fiind dealtfel anticipată de mine prima dată încă din octombrie, când spuneam că imaginea ”începe să arate mai bine pentru aur acum”, iar apoi în noiembrie, când vorbeam despre ”creșterea din ultimele două săptămâni poate aduce iarăși cotația la 1240, pentru o nouă bătălie pe cinste, din care, dacă taurii vor ieși victorioși, se deschid perspectivele unei aprecieri către 1300 și apoi 1370, cifră de care prețul n-a mai trecut de 5 ani”. Iar în postarea din 11.12 afirmam că ne aflăm chiar la fibo 23,6 al scăderii multianuale 2011 (când am înregistrat maximul istoric de peste 1900$/uncie) – 2015, însă un obstacol mai important mi se pare media mobilă SMA100 care, odată trecută, va deschide calea către 1300 și, eventual, 1370, după cum afirmam încă de acum aproape două luni”.

La toate aceste afirmații aș adăuga faptul că am vorbit (chiar și la emisiunea zilnică FeelTheMarkets de la televiziunea PROFIT.ro) despre sezonalitatea care avantajează prețul în perioada ianuarie-februarie, cele mai bune luni din an pentru aur din acest punct de vedere. Am avut iarăși dreptate în ianuarie, când am afirmat că am atins 1300$/uncie, moment în care vânzătorii au profitat de zona de rezistență, dar deocamdată nu pot spera decât la o corecție, cu cât mai mare cu atât mai profitabilă pentru ei. Căci pentru a schimba patternul actual este nevoie de mult mai mult, și anume ca prețul să depășească toate obstacolele rând pe rând până la 1200, ceea ce pare extrem de dificil în acest moment. Mai ales că o corecție/consolidare este benefică și pentru tauri, care-și vor putea plasa noi ordine în zonele respective pentru a relua astfel mișcarea ascendentă”. Așa a și fost, iar creșterea din ultima săptămână, de după corecția anticipată n-a făcut decât să confirme faptul că ”în acest moment cumpărătorii dețin controlul și pot face jocurile mult mai simplu pe mai departe”, după cum afirmam tot pe 09.01.

Și graficul daily este la fel de elocvent, evoluția din ultimele 2 luni menținând cotația peste linia de suport (albă) la care făceam referire data trecută. Întrebarea care se pune este până unde poate duce o posibilă corecție și dacă, apoi, un nou impuls ascendent va reuși atingerea zonei de puternică rezistență de la 1355/65 (și, ulterior, trecerea deasupra). Faptul că această scumpire a metalului prețios s-a întâmplat tocmai când ar fi fost mai puțin probabilă, adică pe fondul unei relative întăriri a monedei americane și într-o perioadă în care apetitul la risc al investitorilor a fost crescut, face ca taurii să aibă un argument solid în continuare și să spere chiar într-o accelerare a creșterii, mai ales dacă sentimentul din piață se va schimba. Iar odată de bariera de la 1370 trecută, semnalul va fi unul puternic bullish pentru prețul aurului. Cumpărătorii trebuie însă să fie atenți căci în orice moment pot apărea corecții care, de vor fi mai pronunțate, pot duce la o evoluție mai mult laterală în următoarea perioadă. Căci despre un pattern bearish nu poate fi vorba decât dacă prețul va scădea sub zona de la 1240, pe unde trec și mediile mobile simple de 100 și 200 perioade, dar și linia de suport (portocalie) a vechiului canal ascendent pornit din minimele din vara anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *