Briefing 07.02.2019
07/02/2019
Briefing 08.02.2019
08/02/2019

Întrebarea persistă

Mă refer aici la “Vor fi taurii opriți? , titlul postării precedente în care analizam evoluția USD/CHF. Să ne aruncăm o privire asupra graficului daily, căci prețul a revenit la paritate, făcând mai simple pentru toată lumea eventualele conversii. Tranzacționarea nu este ușoară pe acest instrument, după cum poate mai țineți minte din analizele mele din trecut, mai ales că intervențiile SNB (Swiss National Bank), destul de dese în anumite perioade de timp, pot determina mișcări mai agresive câteodată, deși ai spune că este simplu, banca centrală apărând anumite niveluri de suport. Apropos de SNB, are acum rezerve valutare de 741,5 miliarde franci (sunt cifrele venite azi dimineață, față de așteptări de 730 miliarde), o valoare semnificativă, care se menține/crește, iată, de ceva timp. Dar nu asupra acestui aspect vroiam să atrag atenția, ci să reiau ceea afirmasem ultima oară în analiza din 27.11, intitulată “1dolar = 1 franc” (iată, coincidență, ne aflam la aceeași cotație), când spuneam așa: ”Tocmai pentru că USD/CHF, așa după cum am mai afirmat, nu este un grafic chiar prietenos, din contră aș zice, este nevoie ca zonele din care inițiem ordine să adune cât mai multe argumente (mă refer la linii, indicatori și niveluri) care să minimizeze pe cât posibil riscul”.

Tocmai acest aspect încerc să-l scot în evidență în general în analizele mele, unele de care cei care tranzacționează să se folosească și, respectând reguli clare de money-management, să plaseze ordine cu raport risk-reward favorabil, din care să iasă la timp în profit. Iar cei care nu sunt familiarizați cu diferitele piețe și instrumente financiare să înțeleagă, pe cât posibil, (și) din anumite postări mai puțin analitice (dar și la emisiunea zilnică Feel The Markets de la televiziunea PROFIT.ro), cum și de ce evoluează acestea într-o direcție sau alta (apropos, dacă vă plac unele sau altele dintre aceste articole le puteți aprecia și sharui (și) pe rețelele de socializare).

Revenind la evoluția din ultima perioadă, până la urmă USD/CHF a respectat întrutotul ceea ce anticipasem data trecută, când, în analiza de care aminteam mai devreme, afirmam următoarele: ”Iar raliul început pe 10.01 continuă și astăzi, cotația trecând rând pe rând de vechiul suport, de mediile mobile SMA200 și EMA100, de fibo 61,8, dar și de linia descendentă ce unește maximele din decembrie anul trecut. Ăsta reprezintă un semnal bullish puternic, ce poate da în continuare curaj taurilor, mai ales cu asemenea argumente. Însă n-aș reduce șansele unei întoarceri, eventual pe o consolidare laterală, măcar până la zona din jurul lui fibo 61,8, pe unde trec mediile amintite mai devreme. Dar chiar și așa, patternul de creștere se va păstra, cu posibilitatea ca ulterior prețul să revină la zona din jurul superpsihologicei parități, iar apoi către 1,0070/100. Doar trecerea sub 0,9855/65 și, apoi, sub linia ascendentă de suport va schimba momentumul și poate declanșa apoi ordine de vânzare mai consistente”.

Iată, raliul s-a oprit exact la rezistența de la 0,9985, iar corecția ulterioară la zona de puternic suport (căci pe aici trec acum mediile mobile amintite) de la fibo 61,8 (rotund 0,9900). Ne aflăm pe un nou impuls, care se îndreaptă către 1,0070/100, un obstacol care s-a dovedit până acum, în ultimii ani, imposibil de trecut (cu excepția de la finalul lui 2016). Este marea încercare a taurilor, care speră într-o reușită și, astfel, o revenire la 1,0170/90. Însă, ca de obicei, vânzătorii nu vor sta cu mâna în sân, mai ales că raportul risc-recompensă este unul favorabil, dacă e să privim (și) doar prin prisma riscului asumat. Însă este posibil ca prețul nici să nu ajungă până aici, deși patternul este unul cât se poate de bullish iar mediile mobile și linia (albă) de suport împing cumva de la spate. Oricum va fi, bătălia se anunță interesantă iar ieșirea din acest mare triunghi dreptunghic va determina, probabil, evoluția pe termen (măcar) mediu, deși nu exclud chiar și o străpungere falsă, cel puțin într-o primă fază. Probabil că mulți socotesc figura ca una de continuare și, astfel, un argument în plus pentru tauri, însă țin să reamintesc că această teorie este valabilă în cazul unui trend ascendent, ori, în situația actuală, ne aflăm (trebuie strânsă imaginea sau privit pe un time frame W1), în cel mai bun caz, într-o evoluție laterală, dacă nu chiar (forțat evident) într-o ușoară scădere (în această situație triunghiul fiind inversat și teoria dispare, deși unii fără experiență fac în continuare această greșeală).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *