Briefing 31.01.2019
31/01/2019
Leul, economia și speculatorii
31/01/2019

Leul, economia și speculatorii

Nu, nu este titlul unui nou film românesc, care să urmeze vestitei trilogii din anii ‘78-‘81 cu frații ardeleni Brad (chiar dacă majoritatea postărilor mele fac referire la valute și la mărfuri). Astăzi este vorba, în principal, despre EUR/RON, care a oferit în ultima perioadă oportunități favorabile pentru traderi. Și spun asta atât prin prisma analizei grafice, cât (poate chiar mai mult) și a fundamentelor. Evident că întotdeauna ne putem folosi de grafice (știți că sunt chart-ist) și de indicatori tehnici care ne pot ajuta substanțial, însă, pentru această pereche valutară, important este, mai mult ca niciodată, managementul contului și, în special, managementul riscului. Pentru că este foarte clar că sunt momente, cum a fost această ultimă perioadă, când prețul evoluează suficient de clar într-o direcție încât să putem profita mult mai ușor de aceste mișcări, căci, în rest, o evoluție mai mult laterală, pe diferite paliere de preț, controlate pe undeva de BNR și intervențiile acesteia, face mai dificilă și, în orice caz, mai puțin ofertant trading-ul pe acest instrument.

Este clar că deprecierea leului din ultimele săptămâni (pe care am anticipat-o încă de acum trei săptămâni, atât în emisiunea Feel The Markets pe care o realizez, cât și în intervențiile din cadrul programelor Market Briefing și de știri de la televiziunea PROFIT.ro) a stârnit un soi de panică în rândul populației, amplificată și de titlurile alarmiste din mass-media, interesată mai mult de acest război verbal (devenit, din păcate, prea vocal și totodată teatral) dintre guvernanți (miniștrii, parlamentari sau alți aventurieri cocoțați/plantați în funcții publice înalte doar pe bază de pile, rubedenii sau lingușire) și guvernator (BNR), decât de fundamente. Evident că asta vine și pe fondul unei lipse evidente de cunoștiințe financiare de bază (măcar dacă ăsta era singurul segment de educație precară din România), dar deocamdată românii, în general, au, se pare, alte priorități.

În fine, nu trebuie să fii un geniu în ale finanțelor să-ți dai seama că sunt cauze fundamentale evidente care au condus la această evoluție a leului, dar nu vreau să dezvolt acum această temă. Pot doar să amintesc în câteva cuvinte despre deficitul de cont curent, incertitudinea financiară (nici până astăzi nu avem buget pe anul în curs), instabilitatea fiscală (cu taxarea intempestivă a instituțiilor bancare, a companiilor din sectorul energetic și telecom), războiul declarațiilor (despre care aminteam), purtat în spațiul public de către instituții vitale ale statului, completate de declarații absolut aberante ale unor factori politici de decizie (îmi aduc aminte că zilele trecute ministrul de finanțe, refuzat de bănci, declara că va apela la rezervele strategice care-i vor asigura finanțarea pentru câteva luni, însă a uitat/n-a știut să spună ce poate urma după … dând astfel un mesaj destul de clar speculatorilor internaționali).

Apropos de cei care speculează cu sume imense pe diferite instrumente, evident că aceștia au intrat puternic pe EUR/RON, mai ales că, alături de fundamente, și analiza grafică a dat semnal de (strong) BUY, iar cei care-mi urmăresc postările știu despre ce vorbesc. Mai ales că, de data aceasta, probabil că Banca Națională nu a mai intervenit (deloc sau cu aceeași ardoare ca anul trecut, când a menținut cotația într-un palier extrem de clar), și asta din mai multe motive. Iar acel ”atac” asupra monedei naționale nu este decât o tranzacționare logică, cu un risc-recompensă excelent, într-un moment ideal, cu atât mai mult cu cât pe această pereche valutară asemenea ocazii apar destul de rar. Tranzacționare pe care orice trader cât de cât experimentat o poate face fără probleme, pe orice platformă, în orice moment și din orice loc. Iar când totul se desfășoară din birourile marilor ”rechini” internaționali, cu sume imense și levier mare, mișcarea se amplifică.

Hai să trecem la grafice și începem cu cel weekly, pe care se observă clar că, de câte ori cotația a coborât la linia de suport, a urmat o creștere pentru moneda unică europeană. Așa s-a întâmplat și de data aceasta, cu atât mai mult cu cât acest impuls s-a bazat și pe sprijinul puternic al mediei mobile SMA100, ceea ce a diminuat mult riscul și, probabil, a atras sume mult mai mari.

Pe graficul daily este evident palierul 4,6150-4,6750 în care a evoluat prețul pe tot parcursul anului trecut (cei care urmăresc emisiunea pe care o realizez la tv sunt familiarizați cu acesta). Au mai fost trei niveluri de suport/rezitență importante, mă refer aici la 4,6350, 4,6500 și 4,6650. Era evident că, odată ce limita superioară a fost străpunsă și, mai ales confirmată (după o creștere la 4,6900 a urmat o retestare a fostei rezistențe devenită suport), taurii nu au mai așteptat (profitând, normal, și de factorii fundamentali) și au dus în câteva zile cotația la 4,7840. Vorbeam la TV despre faptul că, odată maximele istorice depășite, ne aflăm într-un ”No Man’s Land”, fiind greu de stabilit posibilele niveluri de rezistență. Însă, cu ajutorul instrumentului Fibonacci expansion, eu trasasem câteva astfel de niveluri, validate și ulterior depășite rând pe rând pe acest impuls puternic (deocamdată 4,7840 a fost confirmat, ca dealtfel și 4,7560 și 4,7410, pe corecția logică ce a urmat). Rămâne să vedem dacă această consolidare/corecție va menține prețul între aceste niveluri, sau vom asista la o revenire către 4,7190 (rotund 4,7200, însă până acolo mai sunt câteva niveluri pe care le vedem în imaginea următoare) sau chiar 4,6900.

Și mai bine putem analiza evoluția din aceste zile pe un time frame inferior, în speță H1, pe care am plasat un Fibonacci retracement pe creșterea din 22-23 ianuarie, și se observă clar cum fibo 23,6, fibo 38,2 și fibo 50,0 (unde ne aflăm acum, la 4,7430, pe unde trece și media mobilă SMA200) au fost confirmate, oferind astfel oportunități intraday. Suntem, iată, la un suport relativ important, confirmat și în 23 ianuarie (pe prima corecție mai acătări a acestui impuls), iar străpungerea lui (și sunt șanse, măcar până la fibo 61,8, adică 4,7340, deși nici 4,7230 nu trebuie scos din calcul) poate da curaj vânzătorilor și asigura un comeback rapid pentru leu. Dacă nu, putem asista la o evoluție laterală între aceste niveluri, cu observația că o trecere peste maximele actuale poate duce la un nou impuls de creștere. Cam asta este imaginea din punct de vedere strict al analizei grafice, pentru că este posibil ca momentul extrem de favorabil pentru speculatori să fi trecut iar evoluția pe viitor să reintre într-un pattern obișnuit pentru EUR/RON, unul ca face tradingul mai dificil și, astfel, mai neatractiv.

P.S. În timp ce scriu acest articol pm viorica citește despre faptul că guvernul își asumă adoptarea euro în 2024 … nu vreau să vorbesc despre acest target și/sau despre criteriile de convergență (a vorbit guvernatorul la finele anului trecut și există deja un document stufos privind planul de urmat), criterii de care ne-am îndepărtat în timpul actualei guvernări … doar privesc … e chinuitor pe undeva să fii nevoit să citești, să vorbești, să discuți, să negociezi, să te confrunți despre/cu termeni, teme și subiecte despre care nu ai habar … noroc cu consilierii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *