O imagine neatractivă
10/08/2018
Repere pentru EUR/USD
14/08/2018

Lira turcească în picaj

Lucruriile au luat o turnură dramatică pentru lira turească (TRY) vineri, când președintele Donald Trump a anunțat (într-o postare pe Twitter, ca de obicei), că a autorizat dublarea tarifelor existente pentru importurile de oțel și aluminiu din Turcia (adică 20% aluminiu și 50% oțel). Trump a menționat în tweet și faptul că lira turcească se depreciază rapid în fața ”dolarului foarte puternic” și că relațiile dintre cele două țări “nu sunt bune în acest moment”. În același timp omologul său turc, Recep Erdogan, susținea primul său discurs de la declanșarea unui nou val de vânzări de active turcești pe piețele financiare, cerându-le cetățenilor să își schimbe aurul și valuta în lire, pentru a sprijini moneda națională. “Aceasta este o luptă națională și acesta va fi răspunsul dat de popor celor care au declanșat un război economic împotriva noastră. Poporul și Allah sunt cu noi”, le-ar fi spus Erdogan cetățenilor prezenți la discurs, citat de Reuters. După aceste declarații ale celor doi președinți lira turcească și-a accelerat declinul, pierzând peste 20% din valoare în raport cu moneda americană.

Turcia se află în dificultăți economice încă de la începutul anului. Moneda sa a pierdut de la începutul anului peste 80% din valoare, pe fondul stimulentelor fiscale mari, al creșterii inflației și a unui deficit masiv de cont curent. De asemenea, intervenția președintelui Erdogan asupra deciziilor de politică monetară ale băncii centrale, (unde a înlocuit un tehnocrat cu ginerele său) a luat prin surprindere participanții la piață și a accentuat picajul lirei turcești. Aceste turbulențe financiare din Turcia pun o presiune imensă asupra activelor țării, însă rămâne de văzut ce alte țări ar putea fi expuse și ce ar putea însemna această expunere pentru investitorii internaționali.

Rapoartele media sugerează că oficialii Băncii Centrale Europene (ECB) sunt îngrijorați de situația băncilor din sudul Europei, care au împrumutat sume importante în Turcia (cele din Franța 33 miliarde euro, cele din Spania 72 miliarde euro iar cele din Italia 15 miliarde euro). Autoritățile de reglementare din Europa sunt îngrijorate de faptul că o monedă turcă mai slabă va conduce la neplata creditelor externe. Dealtfel acțiunile bancare europene UniCredit, BNP Paribas și BBVA au scăzut cu aproximativ 3% în sesiunea de vineri, după ce au fost citate ca fiind băncile europene cu cea mai mare expunere la Turcia. Totodată cifrele transfrontaliere ale BIS (Bank for International Settlments), numită adesea banca băncilor centrale, arată că și băncile din Marea Britanie (17 miliarde $), SUA (15 miliarde $), Japonia (12 miliarde), dar și cele din China sau Orientul Mijlociu au expuneri pe piața din Turcia. Problemele economice din Turcia ar putea afecta deasemenea investitorii de obligațiuni și guvernele care se bazează pe piețele de obligațiuni pentru a-și finanța bugetele. Analiștii menționează că, în acest caz, Grecia și Italia ar putea fi afectate, precum și Spania, “datorită expunerii mai mari a băncilor pe activele turcești”. Cu toate acestea Turcia nu poate deveni o problemă globală din punctul de vedere al datoriei suverane, căci este încă o economie relativ mică (circa 740 de miliarde $).

De ce s-a pierdut, dramatic chiar, încrederea în monedă și, practic, în economia Turciei? Problema este deficitul mare de cont curent al Turciei, care este nevoită să atragă capital străin pentru a-și plăti datoriile și pentru a-și menține economia. Țara are o cerință de finanțare externă de aproximativ 218 miliarde $. Potrivit Financial Times, în următoarele 12 luni, instituțiile private nefinanciare vor trebui să returneze datorii de peste 66 miliarde $, iar pentru bănci cifra este de 76 miliarde $. O mare parte dintre aceste împrumuturi au fost făcute în valută străină și asta va face foarte dificil pentru acele companii să-și achite datoriile la termen. Totodată, deprecierea din ultima perioadă a lirei a provocat inflație și, dacă la conducerea băncii centrale s-a aflat până de curând un tehnocrat, Erdogan și-a numit ginerele în această funcție, cu convingerea că acesta nu va mai crește ratele atunci când este necesar, acest fapt ducând la retrageri mari de capital din țară. De asemenea, Turcia a fost lovită și de un factor pe care nu-l poate controla, și anume prețurile ridicate la combustibil pe fondul creșterii cotației petrolului (țara este un mare importator și asta îi strânge capacitatea de acumulare a rezervelor valutare).

Nici începutul de săptămână nu este favorabil monedei turcești, cotația USD/TRY atingând valoarea de 7,00, după închiderea de la 6,40 (respectiv maximul de 6,70) de vineri. Strategia lui Erdogan în acest moment este să ceară oamenilor și companiilor să nu scoată bani din țară. „Este de asemenea datoria industriașilor de a păstra această națiune în picioare, altfel vom pune în mișcare planul nostru B și C”, a spus el. Insă capitalurile ies din țară înainte de un posibil control introdus și, eventual, bănci închise. Faptul că Erdogan se situează clar împotriva creșterii ratelor determină banca centrală turcă (CBRT) să încerce tot felul de măsuri pentru a încerca stabilizarea situației. Azi dimineață au anunțat tăierea rezervelor obligatorii pentru toate scadențele, declarând că băncile trebuie să beneficieze de toată lichiditatea de care au nevoie, probabil una din măsurile cele mai bune în acest moment. Au fost clipe de revenire a monedei turcești pe acest anunț, însă volatilitatea rămâne extrem de ridicată. Și Ministerul Finanțelor urmează să își prezinte măsurile de susținere, dar, după cum pare situația de moment, ar fi nevoie pe termen lung de o soluție mult mai liniștitoare pentru piețe (un acord cu FMI?) . Se vede și pe graficul weekly USD/TRY ce creștere puternică înregistrăm în ultimele două zile, când prețul practic a decolat, repet, și pe o volatilitate extremă. În ultimii opt ani, trendul ascendent a trecut la pante din ce în ce mai abrupte, rând pe rând rezistențele de la 3,00, 4,00 și 5,00 fiind trecute. Să nu uităm totuși că mișcarea este amplificată și de aprecierea generală a dolarului din aceste zile. Este imposibil de făcut predicții, însă, dacă ar fi să ne referim strict la acest grafic, fără să ținem cont de alți factori (ceea ce este imposbil acum), ar fi de așteptat pe viitor o revenire către ultima linie de suport, deși zona cea mai puternică este cea din jurul cifrei rotunde 4,00 (de unde practic a început în primăvară deprecierea TRY), pe unde trece și media mobilă EMA100.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *