GBP/USD continuă să consolideze
27/12/2017
EUR/USD revine la 1,2
29/12/2017

Roller Coaster Bitcoin

Așa s-ar putea sintetiza evoluția din ultima lună a monedei digitale, cu creșteri și scăderi absolut spectaculoase, care au făcut din acest instrument atracția sfârșitului de an. S-a tot scris și se scrie în continuare extrem de mult despre asta, de aceea eu o s-o fac acum (găsiți lucruri interesante în postări anterioare) doar prin prisma analizei grafice, cea mai utilă din punctul meu de vedere. Remarcam în analiza din urmă cu circa o lună de zile despre un anumit aspect al graficului, și o să reiau ceea ce afirmam atunci: ”Căci se observă pe graficul daily cum am trasat liniile de suport (numerotate de la 1 la 6) din ultimul an și jumătate, de când a început acestă creștere, a căror înclinare devine din ce în ce mai pronunțată. Iar cei care doresc să cumpere, auzind vorbindu-se de creșterile monedei digitale (iar când se vorbește peste tot numai de creșteri este bine să fim atenți, vedeți ce am scris în analiza ”Bitcoin, cryptocurrencies & charts”), să nu pățească precum rachetele nord-coreene, iar explozia să-i lase cu ochii în soare”.

Iar evoluția ulterioară mi-a dat dreptate, căci următoarea linie de suport, cea de-a șaptea, cu o pantă extrem de mare, prevedea scăderea ce avea să vină. Iar maximul de circa 19000 (voi folosi în continuare cifre rotunde, sunt mai simplu de reținut și cotațiile exacte chiar nu contează pe o asemenea volatilitate) din 18.12 dublase practic cotația începutului de lună. Prăbușirea din zilele ce au urmat (5 zile consecutive de scădere) a ras practic toată această ultimă apreciere, readucând prețul aproape de 10000 și provocând celor ce au cumpărat în maxime o pierdere în portofele de aproximativ 50% (asta pentru cei ce aplică strategia buy&hold, pentru că speculatorii cu experiență, în cazul puțin probabil că ar fi intrat pe maxime, ar fi trebuit să iasă din poziții dacă nu la 17000 măcar la 15000). Și pentru ca senzațiile tari să continue, a urmat apoi o nouă creștere (de circa 60%), asta în numai două zile. Căci roller coster practic asta înseamnă, totul se întâmplă foarte repede, nu ai timp să te pregătești pentru ceea ce urmează. Iar scăderea din ultimele două zile, de circa 3000 dolari, pare chiar mică (deși tradusă în procente este de aproape 20%) în comparație cu evoluția precedentă! Ceea ce mă bucură este că nivelurile pe care le-am tot anticipat (nu singur, ci cu ajutorul lui Fibo expansion) s-au dovedit extrem de valoroase, căci, după cum se vede, zona de maxime (18200/600) a fost confirmată, iar scăderile succesive s-au oprit chiar la 10600, respectiv 13500, niveluri ce au rezultat în urma folosirii corecte a indicatorului amintit pe impulsurile/corecțiile anterioare. Deși o asemenea evoluție are și o doză suficientă de hazard, totuși ar trebui ca de acum încolo să devină mai simplu de folosit instrumentele analizei tehnice pentru tranzacții/speculații viitoare, căci de fiecare dată am reamintit că, citez, ”putem specula Bitcoin dacă îl vom trata ca pe un oricare alt instrument, aplicând aceeași strategie, money-management și disciplină ca și până acum, cu același raport favorabil risk-reward, ajutându-ne de graficele și indicatorii tehnici pe care le folosim zilnic. Astfel nu numai că ne vom proteja împotriva viitoarelor posibile scăderi, mai mari sau mai mici, care vor veni mai devreme sau mai târziu, dar vom și putea profita de ele”.

Privind la graficul H4, aș remarca un fapt important, și anume că ori de câte ori prețul a trecut sub media mobilă SMA 200, amplitudinea mișcării nu depășit niciodată 1000 dolari, iar revenirea a fost extrem de rapidă, cât să fie considerată o trecere falsă. Deci, un semn pentru viitor privind schimbarea trendului actual crescător. De asemenea, media mobilă SMA 100 de pe H4 poate fi luată în calcul la deschiderea pozițiilor de SELL/BUY, după cum se poate remarca pe același gafic. Cât despre niveluri, am trasat câteva și pe acest time frame, pentru a fi urmărite de către cei interesați la deschiderea/închiderea tranzacțiilor, ținându-se cont de același raport favorabil risk-reward și, obligatoriu, de money-managementul contului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *