Briefing 28.05.2019
28/05/2019
Briefing 29.05.2019
29/05/2019

Scurtă privire pe graficele S&P500 și BET-NG

Sunt graficele pe care le-am propus ieri și le voi analiza astăzi în emisiunea Feel The Markets, pe care o realizez zilnic la televiziunea Profit.ro (difuzată pe toate rețelele de cablu sau pe internet aici).

Pe graficul monthly al S&P500, cel mai reprezentativ indice bursier american, putem remarca că actuala perioadă de creștere are deja 10 ani (2009-2019), spre deosebire de precedentele, fiecare de câte 5 ani 9 1995-2000, respectiv 2002-2007), scăderile/corecțiile durând de fiecare dată 2 ani. Singura scăderea mai pronunțată (aproape 20%) în actualul ciclu a fost cea din trimestrul patru al anului trecut (octombrie-decembrie).

Pentru o analiză mai detaliată putem folosi time frame-ul weekly, unde se observă clar nivelurile (rotunde, pentru ușurință) de suport, respectiv rezistență. Sunt șanse foarte mari ca, o trecere confirmată peste zona maximelor istorice (2950), să ducă prețul către (măcar) 3000, o cifră super psihologică. Însă, în funcție și de cifrele economice sau evenimentele neprogramate, sentimentul de aversiune la risc poate determina (mai ales că sunt profituri substanțiale ce pot fi marcate în orice moment) o scădere către 2600, deși suportul mai solid pare cel de la 2400, pe unde trec atât linia de suport ce pleacă de la minimele de după criză (martie 2009), dar și media mobilă SMA200, un indicator extrem de important, după cum se poate observa. Nu este deloc exclusă pentru perioada următoare o evoluție laterală chiar între aceste limite.

În ceea ce privește indicele energetic BET-NG al bursei locale, se observă pe planșa W1 cum creșterea de după minimele din ianuarie este una substanțială (să spunem rotund 20 procente), randamentul anual fiind de departe cel mai bun dintre indicii autohtoni. Nu este de mirare, având în vedere că acțiunile companiilor din sectorul energetic, căutate și în perioade de recesiune/criză, sunt printre vedetele bursei, având în vedere dividendele extrem de generoase oferite (dacă este bine sau, mai ales, rău pentru companii, asta este altă discuție). Este de remarcat pe imagine linia descendentă ce pleacă din maximul din vara lui 2011, linie care punea oarecare presiune pe cotație, care poate coborî, într-o primă fază, până la 660, dacă va trece între timp de SMA100, un obstacol, după cum vede, destul de important. Pe de altă parte, în cazul unei treceri confirmate deasupra acestei linii și peste rezistența de la 735, sunt șanse de retestare a nivelului de la 765.

Pe imaginea daily se observă canalul ascendent în care ne aflăm practic de la începutul lui februarie, după confirmarea acelui double bottom din decembrie-ianurie, după prăbușirea generată de celebra ordonanță 114. Atâta timp cât prețul se menține în acest canal și, mai apoi, în eventualitatea unei corecții mai ample, deasupra mediilor mobile exponențiale de 100 și 200 perioade, actualul pattern bullish nu se va schimba, deși putem asista la o evoluție laterală pentru o perioadă. În caz contrar, sunt șanse să ne întoarcem la 660, iar apoi la 630, dacă tendința de scădere se va menține/accentua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *