H&S confirmat
20/04/2018
Poor Kiwi
24/04/2018

Three For The Gold (3)

Aurul, care în cea mai pură formă este un metal strălucitor, ușor roșiatic, dens, moale, maleabil și ductil (fiind rezistent la majoritatea acizilor), a fost folosit de-a lungul timpului ca metal prețios pentru monedă, bijuterii și diferite arte. În trecut, un standard de aur a fost adesea implementat ca politică monetară, însă în 1930 a fost scoasă din circulație moneda de aur, iar standardul mondial a fost abandonat (după 1976) pentru un sistem monetar reglementat. Aproximativ 50% din consumul mondial se duce în bijuterii, 40% în investiții și 10% în industrie iar cel mai mare producător este (începând cu 2014) de departe China, cu 450 de tone anual (după ce mult timp Africa de Sud a deținut această poziție). Continuăm astăzi cu al treilea episod din (deocamdată, dar și foarte probabilă) această trilogie de analize tehnice referitoare la graficul aurului. Ca și ultima oară, voi începe prin a repeta ce am spus acum 45 zile referitor la titlu, și anume că ”nu este vorba despre trei reguli de tranzacționare ci despre trei grafice pe time frame-uri diferite care pot oferi o imagine cât mai clară și vă pot ajuta pentru a specula oscilațiile de preț ale metalului prețios, un activ de refugiu în multe momente tulburi din piețe”.

Primul grafic, așa după cum v-ați obișnuit este cel weekly, pe care este trasat un Fibonacci retracement pe trendul descendent multianual început de la maximele istorice din septembrie 2011 și terminat în minimele lunii decembrie 2015. Nu au cum să fie mari modificări față de analiza de acum aproape patru săptămâni, mai ales că prețul nu a reușit nici de data aceasta să străpungă zona de rezistență 1365/75, aflată chiar sub nivelul fibo 38,2. Rămâne deci în continuare valabil și de actualitate ceea ce afirmam încă din 16.02, în analiza intitulată ”Despre aur, argint, platină și paladiu”, când spuneam că ”trecerea confirmată peste aceasta poate aduce pe termen mediu/lung continuarea creșterii către următorul nivel fibo, aflat la 1500 (rotund), în timp ce respingerea poate determina o revenire în jurul cotației 1250, la fibo 23,6, dar și undeva la linia ascendentă care unește minimul din 29.11.2015 cu cel din 11.12.2016”. De remarcat pe același grafic și zona, de suport acum, din jurul nivelului psihologic 1200, una extrem de importantă în trecut și la care vom face referire dacă va fi cazul.

Ca de obicei, al doilea grafic este cel daily, și se observă foarte clar cum cotația metalului prețios se menține în interiorul canalului ascendent în care ne aflăm de peste un an, canal pe care dealtfel îl cunoașteți din postările precedente. Evoluția din ultimele săptămâni păstrează același pattern, reconfirmând, iată, zonele mele de rezistență/suport de care am tot amintit, și mă refer aici 1360/65, respectiv 1297/305. În acest context, după cum repetam și data trecută, pare destul de probabil ca trecerea confirmată peste aceste limite să declanșeze ordine care să ducă cotația către țintele de care am vorbit încă din 09.03, citez: ”Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare, dar, pe măsură ce taurii eșuează în încercările de a străpunge rezistența și a atinge apoi targeturile aflate la 1405, 1433, 1469 și apoi 1526 , vânzătorii vor căpăta mai mult curaj, iar trecerea sub puternicul suport și ieșirea din trendul ascendent din ultimul an va declanșa probabil ordine de SELL cu țintele 1283, 1265 și 1236 (o zonă foarte importantă fiind cea din jurul nivelului 1236, pe unde se află acum atât media mobilă SMA200 de pe W1 cât și linia de suport de pe același weekly, după cum se vede în primul grafic)”.

Trecem acum la ultima imagine și voi relua finalul analizei de la sfârșitul lui martie, când spuneam așa: ”Pe time frame-ul H4 am trasat un Fibonacci retracement pe creșterea 12.12-25.01, și se observă că zonele din jurul retragerilor 23,6 38,2 și 50,0 sunt cele mai favorabile pentru plasarea ordinelor. Este o imagine dintr-o altă perspectivă dar care poate aduce argumente suplimentare celor care simt nevoia. Ne aflăm chiar între două niveluri, undeva la jumătatea canalui/range (alb) început odată cu maximul de la sfârșitul lui ianuarie și pe care îl trasasem ultima oară, iar scăderea ar putea continua dacă moneda americană va continua să se întărească”. Într-adevăr, scăderea a continuat până la zona din jurul fibo 38,2, de unde taurii au dus prețul fix în fibo 0,0 (aflat la 1365,88), iar apoi din nou scădere până la fibo 38,2, unde ne aflăm acum. Deci se confirmă pe deplin afirmația mea cu zonele cele mai favorabile pentru plasarea ordinelor. Putem păstra în continuare și canalul ușor descendent, chiar dacă a fost ciupit pe ultimele vărfuri, și asta mai mult în cazul unei deprecieri sub zona de suport (1302-1307) de deasupra fibo 50,0. În rest, zonele validate oferă pe mai departe, după cum am văzut, cel mai redus risc și, implicit, cel mai favorabil raport risc-recompensă. De remarcat și linia care unește ultimele 3 minime, un posibil argument pentru cumpărători.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *