Bitcoin’s Technicals (risk reward & falling knife)
20/11/2018
Pictures At An Exhibition (2)
22/11/2018

Trece sau nu trece?

Vorbeam acum aproximativ o lună de zile, în postarea intitulată ”Redevine aurul atractiv?”, despre evoluția metalului prețios care, în cea mai mare parte a acestui an și parcă mai mult ca în alte ocazii, a fost una foarte corelată cu cea a dolarului. Iar în momentele de incertitudine din piețe, destule anul acesta, aurul nu prea s-a comportat ca un activ de refugiu, adică un safe heaven. Spuneam atunci că ”FED a fost cu adevărat hawkish până acum iar ratele de creștere a dobânzii sunt, în mod normal, negative pentru aur, deoarece stimulează dolarul și, de asemenea, cresc costul oportunității de a deține lingouri, care nu oferă randamente. Însă, în ultimele săptămâni, moneda americană și-a mai pierdut din interes, ceea ce poate însemna un moment cheie și un declick pentru aur, care, pe acest fond de nervozitate din piețe, din cauza incertitudinilor politice și economice, se poate decupla de evoluția strâns legată de cea a USD, redevenind atractiv și un refugiu sigur pentru investitori. Se poate intra astfel într-o nouă paradigmă, în care orice majorare a ratei ar putea fi un semn că economia se supraîncălzește puțin, ceea ce ar trebui să fie mai pozitiv pentru aur și problematic pentru acțiuni. Iar, poate mai mult decât aspectul fundamental, imaginea grafică începe să arate mai bine pentru aur acum”. Și îmi mențin această ultimă afirmație, mai ales că evoluția din această ultimă lună a confirmat ceea ce spuneam data trecută referitor la imaginea weekly, și anume că ”prețul a reușit să urce către rezistența puternică de la 1240, pe sub care trece media mobilă SMA200. Iar deasupra se află fibo 23,6 al scăderii multianuale 2011-2015 și media mobilă SMA100, ceea ce face din acest obstacol unul dificil de străpuns, cel puțin din prima încercare”. Într-adevăr, prima încercare de trecere peste această zonă compusă din mai multe rezistețe a fost sortită eșecului, dar taurii s-au regrupat la suportul din jurul psihologicului 1200, unul extrem de solid, unde dealtfel prețul a consolidat vreo două luni, absolut normal și pe undeva așteptat după scăderea puternică din aprilie-august. Iar creșterea din ultimele două săptămâni poate aduce iarăși cotația la 1240, pentru o nouă bătălie pe cinste, din care, dacă taurii vor ieși victorioși, ”se deschid perspectivele unei aprecieri către 1300 și apoi 1370, cifră de care prețul n-a mai trecut de 5 ani”, după cum afirmam tot ultima oară.


[dt_highlight color=”” text_color=”” bg_color=””][/dt_highlight]  Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!


Trecem la graficul D1, unde se observă clar canalul ascendent în care ne aflăm de peste trei luni, adică de la minimele din 16.08. Iar faptul că prețul a revenit destul de repede peste zona 1210/15, aflată desupra lui fibo 23,6 al scăderii aprilie-august, pe unde trecea și media mobilă SMA100, este un argument solid pentru cumpărători. Care, când se va ivi ocazia, vor forța străpungerea zonei de rezistență 1238/43 din jurul lui fibo 38,2 și atingerea target-ului următor, de la 1261/66 și fibo 50,0, pe unde trece și media mobilă SMA200. Dar nici vânzătorii nu stau cu mâînile-n sân, mai ales că ei trebuie să acționeze repede și să readucă prețul sub suport, căci o desprindere decisivă și trecerea peste 1250 probabil va descuraja ordinele de SELL mai conservatoare și va schimba definitiv rapotul de forțe. Pe de altă parte este posibil, în cazul în care echilibrul se va păstra, să asistăm și la o evoluție laterală până la sfârșitul anului, între aceste zone amintite mai devreme, condiția fiind ca taurii să nu reușească trecerea peste puternica zonă de rezistență, la care am făcut referire în titlul articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *