Deocamdată consemnăm remiză
20/03/2018
Vânzătorii gata să preia controlul
22/03/2018

CHF Down, SNB Happy

Întărirea monedei americane din ultimele zile se face simțită și în raport cu francul elvețian, perechea trecând astfel peste limita superioară a range-ului de care vorbeam data trecută, când spuneam așa: ”În varianta în care rezistența de la 0,9475/85 va fi trecută, evident că pentru cumpărători revin în actualitate nivelurile despre care vorbeam încă din ultima zi a lunii ianuarie, în postarea intitulată ”Going Down”, când aminteam despre atingerea nivelurilor superioare, aflate la 0,9480, 0,9570 și 0,9662”. După cum se vede primele două rezistențe au fost deja validate, rămâne de văzut dacă actuala mișcare ascendentă va duce cotația către 0,9662, cu atenție însă (și) la 0,9628.

Însă probabil că targetul major al taurilor rămâne zona de la 0,9765-0,9810, pe unde ar trece și linia de rezistență a trendului mare de pe daily, la care mă voi referi în finalul articolului. Apropos de cumpărători, evident că printre aceștia se află, nu-i așa, și Swiss National Bank, care, la ședința de politică monetară de săptămâna trecută, a menținut, după cum era de așteptat, rata dobânzii la -0,75%. Banca a reiterat (ca de obicei aș spune) faptul că francul elvețian rămâne supraevaluat și că va rămâne activă, după cum este necesar, într-o piață valutară în care situația este încă fragilă și condițiile monetare se pot schimba rapid. Iar o creștere a cotației USD/CHF către nivelurile menționate ar fi exact ce-și dorește acum banca centrală. De cealaltă parte vânzătorii își doresc, evident, ieșirea din trendul (alb) pornit din minimul lunii februarie și, deci, trecerea sub 0,9480. Însă pentru a schimba patternul actual și a descuraja cumpărătorii este nevoie ca prețul să coboare sub nivelul important (validat în ultima perioadă) 0,9406 (rotund 0,94), adică să iasă și din celălalt canal (roșu) în care evoluează de ceva timp, cu atât mai mult cu cât pe acolo trece acum și media mobilă SMA200 de pe H4. Deci o zonă solidă de suport care, odată străpunsă, poate atrage în piață și ordine de SELL mai conservatoare, mai ales dacă se va reuși ulterior și trecerea sub 0,9332. Evident că ținta este zona minimelor de sub psihologicul 0,92, mai ales că pe acolo trece, după cum se poate observa pe graficul D1, și linia de suport a trendului mare descendent din ultimul an, despre care aminteam mai devreme.

Iar dacă cumva pe viitor acestea vor fi străpunse (deși sunt șanse mici, ținând cont că SNB va apăra cu toate forțele acest prag), în vizorul vânzătorilor vor apărea nivelurile de suport despre care vorbeam încă din 12.02, când spuneam că ”trecerea sub minimele actuale deschide calea către 0,9093 și zona 0,9000/0,9100, una extrem de solidă”. Închei cu o altă observație ce se desprinde din această imagine, și anume că aprecierea din ultimele zile s-a oprit pe moment în media mobilă EMA100 daily, o situație întâlnită și în august 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *