Fundamentalul și tehnicul împing în jos cotațiile petrolului
05/11/2018
AUD/USD se apropie de o zonă importantă
07/11/2018

Este argintul suficient de ieftin?

N-am mai vorbit de foarte mult timp despre argint, metalul prețios al cărui preț, în anumite perioade, poate fi speculat cu real succes de către traderi. Iar aceste săptămâni pot constitui unul dintre acele momente, pe lângă investițiile și achizițiile ieftine de bijuterii atât de apreciate, mai ales că actualul context poate să nu mai dureze atât de mult, ba chiar să înceteze. Și asta din punct de vedere al graficelor, deși par a apărea la orizont și argumente de ordin fundamental.Începem analiza de astăzi cu graficul weekly, pe care se observă extrem de clar zonele importante între care cotația a oscilat în ultimii 10 ani. De la maximul istoric de aproape 50$ din aprilie 2011, ne aflăm practic într-o depreciere continuă, cu consolidări, e adevărat, de mai scurtă sau lună durată, pe diferite paliere. Iar la sfârșitul lui 2015, scăderea s-a oprit în suportul din jurul psihologicului 14,00, consemnând astfel o ieftinire cu 72% a prețului metalului prețios, suficient pentru ca să avem parte de un rebound de aproximativ 50% (până în iulie 2016). De atunci, într-o consolidare lentă, cotația a revenit la suportul solid de la 13,70-14,70. La cum se prezintă această imagine, din punct de vedere al raportului risc-recompensă pare o ocazie extrem de favorabilă pentru cumpărători, căci și în eventualitatea unei creșteri pe termen mediu (chiar lung) până la 17,50-18,50, potențialul profit este de 7-8 ori mai mare decât riscul asumat. Nu mai vorbesc că o trecere peste acest obstacol ar putea duce cotația în următorii ani, trecând prin 21,00, către 25,00-26,00, ceea ce ar aduce celor răbdători recompense excepționale.Pentru cei mai conservatori am și o altă planșă W1, cu un Fibonacci retracement plasat pe scăderea din ultimii doi ani, și se observă că fibo 23,6 se găsește la psihologicul 15,00 (cu toate că o zonă mai puternică se află undeva deasupra lui 16,00 pe unde trec și mediile mobile simple de 100 și 200), ceea ce ar tăia din profitul celor de nu au profitat de range-ul din ultimele zile (care ar fi însemnat și așa un risc-reward măcar de 1 la 2).


[dt_highlight color=”” text_color=”” bg_color=””][/dt_highlight]  Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!


Probabil că imaginea daily este cea mai concludentă pe termen mediu, căci se observă cum rezistența actuală (fibo 23,6 al scăderii iunie – septembrie de anul ăsta plus mediile mobile de 100) constituie practic obstacolul pe care taurii trebuie să-l depășească (confirmând astfel și un triplu bottom sau head&shoulders mai complex pentru alții) și astfel țintele de la 15,60 și 16,00 să fie atinse.
Închei spunând că este puțin probabil ca prețul argintului să crească separat de cele ale celorlalte metale prețioase cum ar fi aurul și platina (în special), dar și al cuprului, de ce nu, mai ales că prezintă un grafic asemănător cu cel al argintului. Însă cei care-mi urmăresc analizele știu că am anticipat o creștere pentru cotația aurului, ceea ce s-a și întâmplat, când prețul a străpuns rezistența (sau neckline-ul figurii de dublu bottom sau la fel, pentru alții, head&shoulders), situație identică și pentru platină. Un posibil argument în plus pentru ca și prețul XAG/USD să țâșnească în sus, mai ales că, pe o bază sezonieră, luna noiembrie marchează de obicei începutul celei mai pozitive perioade a anului pentru argint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *