USD/CAD și zonele sale
12/12/2017
Tehnic versus fundamental
15/12/2017

GBP/USD privit pe mai multe grafice

O privire pe unul dintre graficele mele de după scăderea survenită în urma Brexit-ului ne arată că perechea se află la limita superioară a palierului 1,275/80-1,345/50, sub nivelul fibo 50 al scăderii menționate. Am trasat acest grafic acum circa un an de zile, iar cei care-mi urmăresc zilnic postările își aduc cu siguranță aminte cum am delimitat posibila evoluție ulterioară cu zone clare, care au fost ulterior validate, cele două excepții (a se citi străpungeri false) nefăcând decât să le confirme.

Privind pe același time frame D1, dar pe un alt grafic, și anume creșterea din acest an, observăm că prețul se menține în canalul ascendent pe care l-am trasat după maximul din septembrie, media mobilă SMA 100 aducându-și pe deplin aportul la susținea acestui trend. Totodată au fost confirmate și nivelurile generate de către ”prietenul” meu Fibonacci retracement.

Trecând la momentul actual, voi folosi, ca și data trecută, un time frame mai mic, și anume H1, pentru a încerca să anticipâm la fel de exact ca și până acum posibila evoluție viitoare. Făceam în analiza precedentă, intitulată ”GBP/USD între fundamental și tehnic”, următoarele afirmații: ”Rămâne de văzut dacă corecția actuală va readuce cotația tocmai la suportul de la 1,3323, sau scăderea se va opri la 1,3394 (rotund 1,34), de unde taurii să forțeze un nou impuls care, de data aceasta, să atingă zona maximelor din 2017, aflată deasupra cifrei rotunde 1,36. Evident că vânzătorii și-ar dori ca scăderea să continue până în zona liniei ascendente a canalului amintit (cea roșie), aflată acum imediat sub suportul de la 1,3224, zonă foarte favorabilă din punct de vedere al raportului risk-reward și pentru ordinele de BUY.  Însă din punctul meu de vedere, dacă se va ajunge acolo, voi fi mai atent la linia albă, care unește minimele începând cu luna aprilie, și care este mai solidă, fiind confirmată de mai multe ori”.

Se observă că 1,3323 a fost confirmat ca suport, iar creșterea ce a urmat nu a reușit să treacă de maximele precedente, însă scăderea ulterioară s-a oprit, ați ghicit, tot în suportul meu, astfel că taurii speră ca măcar actuala mișcare să reușească, trecând peste nivelurile din zona 1,3480-1,3562, să ajungă pe viitor către targetul menționat în postarea de acum zece zile. Am trasat și un canal descendent pe evoluția din ultimele două săptămâni, care ar putea pune un pic de presiune în apropierea nivelului 1,3480, sell-erii având astfel acolo un punct favorabil din punct de vedere al raportului risk-reward. Evident că în scenariul în care prețul se va reîntoarce la suport, sunt șanse un pic mai mari ca de data aceasta nivelul să fie străpuns și liniile amintite mai devreme, care acum se află în apropierea nivelurilor 1,3260 (cea roșie) respectiv 1,3164 (cea albă), să fie țintele vizate. Însă dacă scăderea se va produce mai târziu, 1,3323 va fi susținut atât de apropierea liniei roșii, cât și a mediei mobile SMA 200 de pe H1, iar consolidarea/scăderea din ultimele săptămâni va fi privită ca un posibil steag ce va favoriza ulterior scenariul de creștere amintit la început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *