Briefing 29.01.2019
29/01/2019
Briefing 30.01.2019
30/01/2019

Gold Rush

După consolidarea din ultimele săptămâni, prețul pare că s-a decis și, iată, și-a reluat creșterea începută practic din minimul din august, dar accelerată odată cu raliul din decembrie. Spun pare căci, deocamdată, nu s-a desprins decisiv de zona de rezistență din jurul psihologicului 1300, sub care a consolidat în ultima lună, după cum se observă pe planșa mea weekly. Referitor la această imagine, vedem că media mobilă SMA100 a constituit limita inferioară a acestei consolidări, evoluție despre care spuneam data trecută”o corecție/consolidare este benefică și pentru tauri, care-și vor putea plasa noi ordine în zonele respective pentru a relua astfel mișcarea ascendentă”.

Astfel au fost confirmate spusele din postarea intitulată „Am anticipat corect scumpirea aurului”, când spuneam că ”ne aflăm chiar la fibo 23,6 al scăderii multianuale 2011 (când am înregistrat maximul istoric de peste 1900$/uncie) – 2015, însă un obstacol mai important mi se pare media mobilă SMA100 care, odată trecută, va deschide calea către 1300 și, eventual, 1370, după cum afirmam încă de acum aproape două luni”. Dealtfel anticipasem acest raliu al metalului prețios încă din 21.11, în analiza intitulată sugestiv „Trece sau nu trece?”, când spuneam așa:Creșterea din ultimele două săptămâni poate aduce iarăși cotația la 1240, pentru o nouă bătălie pe cinste, din care, dacă taurii vor ieși victorioși, se deschid perspectivele unei aprecieri către 1300 și apoi 1370, cifră de care prețul n-a mai trecut de 5 ani”. Revenind la momentul actual, sunt șanse mari ca, odată confirmată trecerea peste rezistență, cotația să vizeze zona de la 1370, cu atât mai mult dacă se va menține atât deasupra liniei (albă) de suport pornită din noiembrie 2015 (deasupra căreia a revenit la finalul anului trecut), cât și peste linia (portocalie) actuală de suport. Toate aceste linii, plus mediile mobile SMA100 și SMA200, dar și fibo 23,6 al scăderii multianuale 2011 (maxim istoric) – 2015 și zona din jurul lui 1240, constituie obstacolele pe care le au vânzătorii în încercarea de a schimba acest pattern, o misiune ce pare pe moment extrem de dificilă.

Trecând pe planșa daily, dacă acum câteva luni, mai exact în 22.10 „Redevine aurul atractiv?”, spuneam că imaginea începe să arate mai bine pentru aur acum”, astăzi îmi mențin afirmația din postarea precedentă, respectiv ”în acest moment cumpărătorii dețin controlul și pot face jocurile mult mai simplu pe mai departe”. Observăm că fostele zonele de rezistență (depășite și transformate acum în suport) se găsesc în jurul nivelurilor fibo ale scăderii aprilie-august de anul trecut, în afară de aceastea având în plus unul unde ne aflăm chiar acum, la 1302/07. Pare probabil ca o trecere deasupra acestuia să favorizeze aprecierea către 1315/20 și ulterior 1335/40 în drumul către maximele de la 1360/70. Deocamdată cotația se menține într-un canal (alb) cu o linie inferioară destul de bine conturată, asta după ce prețul a ieșit din fostul trend (galben), a cărui linie superioară a fost pe undeva confirmată de corecția/consolidare din ultimele zile. După cum spuneam mai devreme vânzătorii vor avea mult de tras, măcar până la suportul important de la 1240, pe unde trec și mediile mobile simple de 100, respectiv 200 perioade. Nu înseamnă că nu le dau deloc șanse, însă deabia acolo se poate da bătălia decisivă pentru a schimba acest pattern bullish, ori în eventualitatea că vor duce cumva prețul în zonă (deși este prematur să discutăm acum, mai ales că sentimentul din piață poate fi în acel moment cu totul altul), oare câte forțe le vor mai rămâne atunci pentru a sparge baricada ridicată cu siguranță de către cumpărători?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *