Piețele financiare la început de săptămână

NZD/USD în trei imagini
31/08/2018
4 grafice pentru EUR/USD
04/09/2018

Piețele financiare la început de săptămână

Am început o săptămână importantă din punct de vedere al calendarului economic, mai ales după lipsa din ultima perioadă a datelor, cifrelor și indicatorilor economici cu impact major asupra piețelor (compensată însă de raportările trimestriale de pe Wall Street și, mai ales, de tweet-urile președinteleui Trump). Totodată, începe în aceste zile și seria de reuniuni de politică monetară ale principalelor bănci centrale, deși evenimentul de maximă importanță rămâne raportul de vineri dinspre piața muncii din SUA. Voi trece în revistă acest calendar și, de asemenea, voi face un rezumat al situației și evoluției din acest moment de pe piețele financiare.

Calendarul economic

Luni

04,30 AUD Retail Sales m/m 0.0% / 0.3% / 0.4%

08,40 JPY BOJ Guv Kuroda Speaks. Șeful BOJ a ținut un speech la un simpozion de aniversare a 30 ani de tranzacții futures pe acțiuni la bursa din Tokyo, a treia bursă din lume, unde sunt cotate companii de renume la nivel mondial în domeniile auto, bancar și tehnologic. Discursurile șefilor băncilor centrale sunt mereu de urmărit iar traderii/investitorii le analizează atent, pt. că pot găsi indicii subtile cu privire la viitoarele schimbări ale politicii monetare și ale ratei dobânzii. Bine, astăzi accentul nu a fost pe politica monetară, Iar Kuroda a spus că lichiditatea pe piața futures este importantă și dezvoltarea pieței futures a susținut creșterea economică.

11,30 GBP Manufacturing PMI 52.8 / 53.9 / 54.0 Nivelul unui indice de bazat pe sondajul managerilor de achiziții din industria prelucrătoare, peste50=expansiune, sub50=contracție industrială

Trebuie menționat și că astăzi piețele din SUA și Canada sunt închise de Ziua Muncii, deci cu siguranță lichiditatea va fi mai mică.

Marți

07,30 AUD Cash Rate / 1,50% / 1,50%

AUD RBA Statement

12,30 AUD RBA Gov Lowe Speaks

15,15 GBP Inflation Report Hearings În timpul acestor audieri, guvernatorul BOE și câțiva membri MonetaryPolicyCommittee vorbesc despre inflație și perspectivele economice în fața Comisiei de Trezorerie a Parlamentului. Audierile au o lungime de câteva ore și pot crea volatilitatea pieței pe durata acesteia. Se remarcă în special comentariile directe făcute cu privire la piețele valutare

17,00 USD ISM manufacturing PMI / 57.6 / 58.1

Miercuri

04,30 AUD GDP q/q / 0.8% / 1.0%

11,30 GBP Services PMI / 53.9 / 53.5

15,30 CAD Trade Balance / -0.8B / -0.6B

17,00 CAD BOC Rate Statement

CAD Overnight Rate / 1.50% / 1.50%

Joi

04,30 AUD Trade Balance / 1.46B / 1.87B

15,15 USD ADP Non-Farm Employment Change / 188K / 219K

17,00 USD ISM Non-Manufacturing PMI / 57.0 / 55.7

18,00 USD Crude Oil Inventories / / -2.6M

Vineri

15,30 CAD Employment Change / 5.1K / 54.1K

15,30 CAD Unemployment Rate / 5.9% / 5.8%

15,30 USD Average Hourly Earnings m/m / 0.3% / 0.3%

15,30 USD Non-Farm Employment Change / 191K / 157K

15,30 USD Unemployment Rate / 3.9% / 3.9%

Piața valutară

USD și-a reluat aprecierea la finalul săptămânii trecute după corecțiile/scăderea din ultimele 1-2 săptămâni, când EUR/USD ajunsese de la 1,13 (minim din iunie 2017) la 1,17 (+3,5%), acum a scăzut la 1,16. Să vedem cum va evolua pe viitor căci Fitch (una dintre cele 3 agenții mari de rating) a păstrat ratingul Italiei la BBB, dar a redus perspectiva de la stabilă la negativă. Nu este un downgrade, dar problemele din Italia sunt departe de a se termina, căci ”riscurile fiscale și nu numai sunt amplificate de un grad relativ ridicat de incertitudine politică”.

GBP/USD a deschis cu gap în jos după comentariile din weekend ale negociatorului șef al EU, Michel Barnier, care a declarat că s-a opus cu fermitate propunerilor de comerț ale lui Theresa May. Săptămâna trecută el promisese că va oferi Marii Britanii, care a determinat o apreciere a GBP de 1%. Iată acum o poziție total opuse iar declarațiile acestui negociator crează volatilitate în piață.

USD/TRY a crescut iarăși puternic la 6,55 (cu un maxim la 6,80), după ce se stabilizase cât de cât între 6,00-6,20 dar rămâne foarte volatil (în timpul crizei de acum trei săptămâni a atins 7,00, adică peste +20% în 2 zile, +80% în 2018, dar a corectat apoi până la 5,70, o să vedem pe grafic). Eu anticipasem aici cu trei zile înainte de nebunie, am vorbit despre problemele economice, politice și ale TRY căci analizasem graficul. Dealtfel între timp ratingurile Turciei (aflate deja în categoria junk, nerecomandată investitorilor) au fost retrogradate cu o treptă de către agențiile S&P (de la BB- la B+, cu perspectivă stabilă) și Moodys (nivelul Ba2 la Ba3 și a revizuit perspectiva la negativă), motivând cu volatilitatea extremă a TRY, anticiparea declanșării unei recesiuni anul viitor și predictibilitatea redusă a politicilor. Iar scăderea cea mai mare s-a întâmplat tot după un tweet al lui Trump. Turcia refuză să majoreze ratele dobânzilor pentru a stopa criza, căci Erdogan este ferm convins că o rată dobânzii mai mare va duce la inflație ceea ce face ca situația să se înrăutățească. În schimb, Erdogan încearcă să utilizeze mici măsuri fiscale pentru a pune capăt crizei. Piețele au reacționat negativ la acest lucru. De asemenea, el învinuiește o conspirație condusă de SUA pentru problemele economice pe care Turcia le are în prezent.

Apropos de piețele emergente, o situație similară cu Turcia este Argentina, unde guvernul a făcut un apel către FMI pentru asistență și a solicitat FMI să accelereze eliberarea cu anticipație a 50 de miliarde $ din noul acord a, fapt ce a alarmat investitorii și a lovit astfel în peso și la obligațiuni. Problemele Argentinei nu dispar, în ciuda măsurilor convenționale de stopare a crizei valutare: creșterea ratelor dobânzilor, vânzarea de rezerve valutare și reducerea cheltuielilor guvernamentale. Într-un ultim efort disperat de a rezolva criza, banca centrală a majorat rata dobânzii la 60%, cea mai mare din lume, dar peso-ul a continuat să scadă. Miercuri și joi USD/ARS a crescut de la 31,50-41,50 (peste 30%), apoi vineri (după ce s-a anunțat că vor avea loc discuții între ministrul de finanțe și delegația FMI care să se încheiere rapidă a discuțiilor cu prezentarea unui plan economic revizuit la comitetul executiv al FMI), a scăzut la 36,00. Iată deci volatilitate extremă. Atenție deci pe viitor și la alte piețe, căci creșterea ratelor pe USD va determina și alte mișcări pe piețe emergente, în special pe cele mai puțin stabile, trag un semnal de alarmă pt România, care are avantajul UE, dar dezavantajul politiclor greșite ale guvernanților. Referitor la România și agențiile de rating S&P a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la “BBB-/A-3” , cu perspectivă stabilă.

Commerzbank avertizează că lecția învățată din crizele din Turcia și Argentina este că autoritățile din alte țări emergente nu ar trebui să aștepte deprecierea monedelor prea mult timp. Analiștii băncii spun că ele trebuie să demonstreze că promovează o economie care poate susține în mod durabil deficitele de cont curent înregistrate. Acest avertisment este trimis în direcția Indiei, căci rupia indiană a suferit cel mai mare declin lunar din ultimii trei ani.

Este din ce în ce mai greu de crezut că aceste probleme valutare sunt evenimente întâmplătoare, ce se manifestă în mai multe țări în același timp. Avem de-a face, deci, cu probleme care se propagă între ele, cu o scădere a unei monede care determină scăderi valutare în alte colțuri ale lumii.

EUR/RON se tranzacționează azi la 4,6330 după un range săptămâna trecută între 4,63/65. În iunie+iulie avusesem range 4,65/67, apoi scăzuse din 23.07 până în 05.08 la un minim de 4,6130, apoi a crescut până pe 05.08 la un maxim de 4,66. Cam așa evoluează, pe paliere de preț, din care iese câteodată și revine sau stabilește alt palier

Piața bursieră

În prima parte a săptămânii trecute am asistat la creșteri ale indicilor europeni, dar scăderile din ultimele 2 zile au anulat practic câștigurile inițiale. Declinul de vineri a survenit în contextul în care Trump, a declarat că oferta UE de a anula taxele pentru importurile de mașini din SUA „nu este destul de bună” pentru a convinge SUA să facă același lucru. Tototodată, Trump este pregătit să amplifice tensiunile comerciale cu China și pregătește tarife pentru bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde $ (reamintesc că deja sunt în aplicare taxe reciproce pe bunuri în valoare de 50 miliarde $)

Doi dintre indicii majori de pe Wall Street (S&P și Nasdaq) au atins miercuri valori record, după creșterile din sectorul tehnologic (FAANG) și, mai ales, după înțelegerea SUA-Mexic privind un nou acord comercial, despre care președintele Donald Trump a declarat că va fi numit Acordul comercial al SUA și Mexicului, eliminându-se numele NAFTA (1994). “Numele NAFTA are o conotație proastă deoarece SUA au suferit mult din cauza lui”, a spus el. Trump a adăugat că acordul cu Mexicul este, de asemenea, foarte bun pentru fermieri și producători, conform CNBC. Trump a mai declarat că oficialii mexicani au promis că vor începe să cumpere cât mai multe produse agricole din SUA. Au fost discuții intense și cu Canada, dar deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere, va urma miercuri o nouă rundă de negocieri.

Pe Bursa de la București parcă volumele au mai crescut în ultimele ședințe, dar rămân departe de ceea ce trebuie. În lipsă de emitenți, bursa încearcă alte măsuri, printre care liberalizarea totala a pieții OverTheCounter, ceea ce va permite achiziționarea de acțiuni de la BVB și investitorilor nerezidenți care nu au cont deschis la un intermediar/broker activ pe piața locală. Oricum lipsa activătății a determinat reducerea programului cu 25min, de la 8h40 la 8h15, după ce ulterior crizei acesta fusese majorat de două ori.

Indicele reprezentativ BET a încheiat săptămâna la 8.274,54 de puncte, iar atâta timp cât se menține peste 8000/100, nu sunt șanse să asistăm la scăderi mari sau de durată. De la începutul anului BET a crescut doar cu aproximativ 5%, iar din cei 13 emitenți, 7 sunt pe plus (SNP +15%, TLV +9%, BRD +8%) și 6 pe minus (DIGI -26%, Medlife -18%).

Piața mărfurilor

Prețul petrolului a crescut până aproape de limita superioară a intervalului despre care vorbeam în analizele precedente, adică 70 $/baril USCrude, respectiv 78$/baril UKBrent, în timp ce cotația auruluia revenit la 1200$/uncie, după prăbușirea care a dus prețul la un minim de 1160$/uncie, nemaiatins din ianuarie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *