Am anticipat iarăși corect
09/05/2018
Three For The Gold (4)
11/05/2018

Selling England by the Pound

Titlul albumului din 1973 al titanilor de la Genesis, o capodoperă muzicală pentru amatorii genului de rock progresiv, se potrivește parcă cu evoluția actuală căci, din punct de vedere fundamental, perspectivele pentru lira sterlină par mai degrabă sumbre. Și asta dacă ne gândim doar la faptul că deficitul de cont curent este mare iar creșterea economică pare modestă. În acest context este posibil ca slăbiciunea arătată de GBP să continue, deși există și așteptări pentru o inversare de trend în urma ședinței de politică monetară de astăzi (ora 14,00) a BOE (Bank Of England), una de la care piața așteaptă ca banca centrală să mențină neschimbată (la 0,50%) rata dobânzii. Însă un comunicat bullish poate determina o evoluție pozitivă, măcar pe termen scurt, pentru moneda britanică, ținând cont (și trecem aici la analiza grafică) de posibilele corecții ce pot avea loc după scăderea pronunțată din ultimele săptămâni (determinată totodată și de aprecierea generală a monedei americane).

Începem cu graficul meu weekly și cu ceea ce afirmam în analiza precedentă, intitulată foarte sugestiv ”Mission: Impossible”, referitor la încercările nereușite ale GBP/USD de a străpunge zona de puternică rezistență aflată la 1,4250/300, citez: ”Și, după cum s-a întâmplat și cu celelalte praguri ale mele de pe acest grafic postat încă de anul trecut, se poate observa că reușita a avut loc, mai de fiecare dată, la a treia încercare. Cum în acest caz taurii au pierdut deja primele trei bătălii, șansele pentru îndeplinirea obiectivului scad odată cu trecerea timpului. Și să nu ajungă și această încercare (aflată deci la episodul trei), pe care am intitulat-o la fel ca binecunoscuta serie de filme de acțiune începută în 1996, la episodul șase (precum filmul)!” S-a dovedit încă odată cât de solidă a fost această zonă, datorită, într-o mare măsură aș spune, prezenței mediei mobile SMA200 de pe W1. Spuneam tot ultima oară ceva foarte important, și anume că ”vânzătorii vor miza probabil totul pe această corecție, fiind conștienți că o trecere sub nivelul fibo 61,8 9 (aflat la 1,3876) deschide calea către străpungerea liniei de suport a acestui mare trend și, ulterior, către trecerea și sub zona importantă de la 1,3500/550 (fapt ce ar da un puternic semnal de schimbare a pattern-ului actual)”. Iată că previziunile au fost și de data aceasta confirmate, trecerea sub linia de trend ducând cotația la zona de suport amintită, unde are loc de câteva zile o bătălie pe cinste între tauri și urși. Iar dacă cumpărătorii nu vor reuși rapid să readucă prețul peste linia de trend, sau măcar să-l mențină deasupra suportului, patternul pe termen mediu/lung de care vorbeam se poate schimba.

Asta se poate observa și pe un grafic simplificat daily, unde zona de suport la care ne aflăm este formată din media mobilă SMA200 și nivelul fibo 38,2 (aflat la 1,3462) al creșterii pornite din minimul din 16.01.2017 și terminate în vârful din 17.04.2018. Ceea ce confirmă practic ce spuneam mai devreme, iar faptul că ne aflăm într-un punct important poate face ca raportul risc-recompensă să fie unul favorabil, mai ales dacă unda ce va urma va fi destul de amplă (știrea de astăzi poate da un răspuns în acest sens).

Închei cu planșa obișnuită H4, unde se vede cum prețul a coborât și apoi a străpuns limita inferioară (1,3740-1,3800) a range-ului de care am tot vorbit în trecut, bătălia din acea zonă fiind câștigată destul de ușor și rapid de către sell-eri. Evoluție dealtfel anticipată în postarea precedentă, când am afirmat că ”dacă mișcarea actuală va continua, este clar că următoarea bătălie importantă se va desfășura la zona de suport. Dacă taurii nu vor reuși acolo să întoarcă prețul, mai au o șansă un pic mai jos, în zona 1,3585-1,3615, pe unde trece acum și o linie ascendentă care unește minimele începând cu 07.04.2018”. Acolo ne aflăm de circa o săptămână, dar probabil că după această consolidare, ținând cont de ceea ce am spus mai devreme, prețul îsi va alege o direcție, deși n-aș scoate din calcul o stabilizare pentru încă o perioadă în acestă zonă, după care să urmeze o mișcare mai puternică/rapidă. Ținta ordinelor de BUY evident că rămâne în prima fază 1,3740-1,3800, iar apoi, trecând (sau nu) peste nivelurile intermediare de pe grafic, revenirea la maximele de anul acesta. De partea cealaltă, menținerea cotației sub această zonă, și implicit anularea trendului ascendent multianual este un prim pas hotărâtor pentru ca revenirea la cifrele de anul trecut să devină ulterior mai ușoară. Primele obstacole până la zona de suport de la 1,3260-1,3320 devin atunci 1,3480 (validat deja după cum se vede) și 1,3397 (rotund 1,34), iar apoi, până la următorul suport important, aflat la 1,3030-1,3070, niveluri intermediare sunt 1,3224, 1,3164 respectiv 1,3127.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *