Septembrie și deciziile Băncilor Centrale

AUD/USD confirmă previziunile
07/09/2017
NZD/USD și zonele sale
11/09/2017

Septembrie și deciziile Băncilor Centrale

Am intrat săptămâna aceasta în perioada ședințelor referitoare la ratele de dobândă și politica monetară ale principalelor bănci centrale. După deciziile de săptămâna aceasta ale RBA (Reserve Bank of Australia), BOC (Bank Of Canada) și ECB (European Central Bank), urmează pe 14.09 SNB (Swiss National Bank) și BOE (Bank Of England), pe 20.09 FED (Federal Reserve), pe 21.09 BOJ (Bank Of Japan) și pe 27.09 RBNZ (Reserve Bank of New Zealand). Tot ceea trebuie să știți despre calendar, dobânzi, președinți și website-urile băncilor centrale găsiți aici http://gazduiredesite.ro/feelthemarkets/markets/interest-rates/  

Investitorii au privit mai mereu, pentru „îndrumare”, către băncile centrale, iar această tendință va continua, fără îndoială, și în următoarele luni, căci deciziile de politică monetară ale acestora rămân pe mai departe principalul factor fundamental ce influențează cotațiile valutelor. După o primă jumătate a anului mai ternă, așteptările pieței parcă au devenit din ce în ce mai pozitive.

FED a făcut deja două majorări (martie și iunie) în 2017, iar piața așteaptă o nouă creștere a ratei până la sfârșitul anului, deși multe vor depinde în săptămânile și lunile următoarede de comunicatele privind ocuparea forței de muncă și inflația din SUA.

BOE este cu ochii pe inflația din Marea Britanie, care a rămas constant peste obiectivul de 2%. Cu o eventuală creștere a ratelor de dobândă de la 0,25% la 0,50%, Regatul Unit ar oferi stimulente în plus și sprijin pentru producție și locurile de muncă.

BOC a majorat ratele la ședința din iulie pentru prima dată în 7 ani. Cu o creștere economică devenită din ce în ce mai sustenabilă, mărirea ratei de la 0,75% la 1,00% la ședința de săptămâna aceasta nu a mai fost atât de surprinzătoare, rămâne de văzut dacă va mai exista vreuna până la sfârșitul anului.

ECB va încerca să reducă politica monetară ultra-relaxată în următoarele câteva luni, ceea ce ar putea duce la o majorare a ratei până la sfârșitul anului. Pietele se asteaptă ca cresterea economică crescută din zona euro să determine această schimbare, după o perioadă de peste 16 luni în care ratele dobanzilor au fost menținute la 0%..

BOJ își menține politica de relaxare monetară și pare foarte puțin probabil să-și schimbe această poziție iar piețele să vadă o creștere a ratelor dobânzilor japoneze în viitorul apropiat, mai ales că prognoza pentru inflație pentru anul 2017 este 1,1%, cu mult sub obiectivul băncii centrale de 2%.

În aceeași măsură, inflația australiană de 1,9% este, de asemenea, sub valoarea țintă de 2-3% a RBA, ceea ce face puțin probabil ca banca să majoreze ratele în acest an.

Cifrele economice și câștigurile recente ale companiilor continuă să susțină o economie globală mai puternică în ultima parte a anului. Prognoza FMI (Fondul Monetar Internațional) din august vede o creștere globală de 3,5% în 2017. Cu toate acestea, cifra este încă sub nivelurile anterioare crizei, în special pentru economiile mai avansate. Același raport al FMI a redus, referitor deasemenea la 2017, creșterea pentru SUA la 2,1% (față de prognoza din aprilie de 2,3%), iar pentru Marea Britanie la 1,7% (față de prognoza din aprilie de 2%). Cu toate acestea, prognozele privind creșterea economică pentru zona euro și China au fost revizuite în sus de către FMI.

În concluzie, cu o economie globală mai puternică, investitorii au căpătat încredere și vedem un sentiment mai mare de risc de la participanții din piață, cu un un ton bullish pentru acțiuni, indici, mărfuri și valutele commodities.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *