Rezistă sau nu 1,3?
08/06/2018
Trei, Doamne, și toți trei
12/06/2018

Urmează o săptămână importantă

Calendarul economic este foarte important pentru traderi, fiind parte a analizei fundamentale (atenție, parte nu înseamnă integral). În funcție de strategia folosită (care se construiește în principal pe baza apetitului la risc, mărimii portofoliului, timpului dedicat analizelor/tranzacționării și regulilor de money-management), traderii alocă mai mult sau mai puțin timp analizei fundamentale. Sunt de părere, iar postările mele demonstrează acest fapt, că traderii mici individuali (adică majoritatea din piață ca număr, având însă portofoliile cele mai mici) ar trebui să tranzacționeze intraday, pe termen scurt sau pe termen mediu folosind în principal analiza tehnică. Însă o privire pe calendarul economic https://gazduiredesite.ro/feelthemarkets/calendar/ este obligatorie, chiar și doar pentru a afla dacă anumite zile/săptămâni sunt mai importante/aglomerate din acest punct de vedere. Și deși pare că ne aflăm la începutul perioadei de vacanțe iar campionatul mondial de fotbal (care după părerea mea nu mai reprezintă nici pe departe ce era odată, e simplu de argumentat) bate la ușă, calendarul economic vine săptămâna acesta cu evenimente dintre cele mai importante, care, adăugate contextului economic și politic actual, pot determina anumite mișcări sau chiar turbulențe în piețe. Mai ales că acestea par acum în așteptarea unor stimuli care să le scoată din stagnarea din ultimele zile.

Privind din perspectiva calendarului economic, săptămâna începe însă extrem de liniștit, cu doar câteva date comerciale din Marea Britanie. Însă în contextul războiului comercial declanșat de președintele Trump, investitorii vor încerca să tragă primele concluzii după Summitul G7 din weekend-ul tocmai încheiat, mai ales că remarcile (șocante pentru unii, devenite între timp obișnuite) pe Twitter ale președintelui american referitoare la aliații tradiționali ai SUA au continuat și în aceste zile, de data aceasta fiind luat în tărbacă premierul canadian Trudeau (ocazie cu care CAD a scăzut față de USD circa 50 puncte la deschiderea piețelor). Iar riscurile de război comercial probabil că vor continua să facă agenda pe mai departe, fiind susceptibile de a fi tema principală pentru această vară. SUA ar putea trece la o mai mare protecție a comerțului împotriva aliaților săi, care vor căuta să se răzbune, deși pentru evitarea unui război comercial la scară mondială ar fi nevoie tocmai de lipsa unor represalii excesive.

Lucrurile serioase încep însă de mâine când toți ochii vor fi pe întâlnirea istorică din Singapore dintre președintele Trump și liderul nord coreean Kim Jong Un. SUA încearcă să obțină în prealabil acorduri și angajamente cu privire la o serie de aspecte-cheie (vezi dezarmarea nucleară) care să fie semnate cu ocazia summit-ului (de ce nu un acord care să pună capăt în mod oficial războiului coreean), în timp ce Coreea de Nord vede întâlnirea ca fiind primul pas pentru negocieri. Este, deci, foarte greu de anticipat ce se va întâmpla, dar rezultatele ar putea avea implicații globale profunde. Tot mâine, raportul lunar privind inflația din SUA poate fi un indicator cheie al economiei americane, în contextul în care aceasta este văzută în situația de a se supraîncălzi. Alte date mai importante de marți ar fi cele referitoare la ocuparea forței de muncă în Marea Britanie, inclusiv veniturile săptămânale medii. Între timp, tot mâine, parlamentul britanic urmează să organizeze o sesiune de 12 ore cu privire la proiectul de lege privind retragerea din UE. Premierul Theresa May va trebui să răstoarne o serie de amendamente ale camerei Lorzilor care să conducă la un soft Brexit, printre cele mai dificile fiind rolul Parlamentului de a aproba acordul final Brexit și participarea Regatului Unit la uniunea vamală a UE după Brexit. Theresa May a tot încercat să găsească soluții, care au fost respinse atât de partidul propriu, cât și de UE, iar un eșec mâine va spori probabil incertitudinea politică.

Miercuri toți ochii vor fi ațintiți pe comunicatul FOMC ce va fi dat publicității după ședința de politică monetară a FED, când se așteaptă creșterea cu 0,25% a ratei de dobândă, mișcare probabil deja inclusă în preț de către piețe. Contează deci, ca în majoritatea cazurilor, tonul care se va desprinde din acest comunicat și din conferința de presă a președintelui Powell. Banca centrală va confirma datele foarte puternice din economia americană în acest an, dar și eventuale riscuri în fața cifrelor mai slabe din străinătate și a protecției comerțului. Analiștii nu se așteaptă la schimbarea parcursului prevăzut pentru acest an în priviința creșterilor viitoare, măcar până la ședința din septembrie. Tot miercuri vor veni și rapoartele despre inflația din Marea Britanie, care vor ajuta Banca Angliei să determine dacă/când va crește ratele dobânzilor.

Calendarul de joi mută atenția asupra ECB, a cărei ședință de politică monetară va fi urmată, ca de obicei, de comunicatul remis publicității și de conferința de presă a președintelui Draghi. Analiștii se așteaptă ca banca centrală să anunțe pe de o parte încă de acum cum se va încheia QE (căci programul de achiziții se va încheia sigur în acest an, din cauza constrângerilor tehnice, astfel încât nu există niciun motiv pentru a păstra incertitudinea și a da o impresie falsă că extinderea QE în 2019 rămâne o opțiune), și pe de altă parte că sfârșitul QE nu are nimic de-a face cu politică monetară prevăzută de BCE sau cu cele mai recente evoluții economice și perspective ulterioare, ritmul de creștere a ratei de dobândă viitoare fiind strict dependent de datele economice. Ziua de joi începe însă cu cifrele dinspre piața muncii din Australia și continuă cu datele privind vânzările cu amănuntul din Marea Britanie și SUA, de unde vin și cererile inițiale săptămânale de somaj. Iar la meciul de deschidere al Cupei Mondiale de fotbal din Rusia, Vladimir Putin se va întâlni cu prințul Saudit Mohammed bin Salman, întâlnire ce ar putea influența piața mondială a petrolului, oferind o ultimă șansă celor doi lideri de a finaliza un acord privind o posibilă creștere a producției de petrol înainte de reuniunea crucială OPEC de la Viena.

Reuniunile de politică monetară ale principalelor bănci centrale continuă și vineri cu Banca Japoniei (BOJ), ca de obicei dimineața devreme. După cum notează Bloomberg, BOJ cumpără în continuare cantități enorme de obligațiuni guvernamentale japoneze și va fi încurajată să continue să facă acest lucru datorită cifrelor care arată că este încă departe de obiectivul său de inflație de 2% iar economia a scăzut în primul trimestru. Din punct de vedere al calendarului, săptămâna se încheie cu revizuirile finale ale inflației din luna mai pentru zona euro, cu producția industrială din SUA și studiul preliminar privind sentimentul consumatorilor de la Universitatea din Michigan. Tot pe 15 iunie este termenul limită pentru SUA de a publica lista finală de produse chinezești supuse unor tarife de 50 miliarde de dolari, care ar putea fi impuse la scurt timp după aceea.

În concluzie ne așteaptă o săptămână plină de evenimente programate (cele neprogramate ar putea fi cireașa de tort) care pot influența piețele, mai mult sau mai puțin, pe care trebuie să le avem în vedere și să le suprapunem peste analiza grafică de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *